Путін може піти на спробу захоплення Білорусі / kremlin.ru

Відносини Москви та Мінська за останні місяці серйозно загострились. Експерти та публіцисти називають цілу низку причин, які можуть штовхнути Росію на спробу анексії Білорусі.

Про це йдеться в матеріалі ТСН. Зазначається, що на початку грудня під час засідання Євразійського економічного форуму президент Білорусі Олександр Лукашенко публічно влаштував суперечку через ціни на газ із президентом РФ Володимиром Путіним. 

Навряд чи тоді хтось міг уявити, що всього за місяць конфлікт між Білоруссю та Росією стане настільки серйозним, що може загрожувати навіть білоруському суверенітету. Відповідні заяви лунають не від експертів або журналістів, а від самого Лукашенка.

Відео дня

РФ активізувала свою діяльність на договорі про утворення Союзної держави від 1999 року, за яким РФ та Білорусь повинні створити конфедерацію з єдиними політичною, економічною, військовою, митною, валютною, судовою, культурною та іншими системами. Фактично це означає злиття обох країн в одну державу. Майже всі білоруські та російські політичні експерти впевнені – у Кремлі розпочали активну роботу для підготовки захоплення Білорусі.

Аналітики і політтехнологи наводять низку причин, чому Росія активізувала це питання саме зараз. Журналісти виділили серед них п'ять основних.

Читайте такожУ Білорусі хочуть позбутися російського телебачення

1. Збільшення тиску на Україну

Україна і Білорусь мають спільний кордон протяжністю 975 кілометрів. Від початку агресії Росії в 2014 році українсько-російський кордон є болісною точкою для ЗСУ.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово запевняв, що з його країни російські війська до України ніколи не зайдуть, дававши певні гарантії на цій ділянці. Однак у випадку приєднання Білорусі Україна отримає лінію у майже тисячу кілометрів, через яку потенційно можуть ввійти російські війська.

Українські експерти б’ють на сполох і закликають Міноборони України бути готовими до такого розвитку подій. Водночас, у повномасштабне вторгнення з півночі вірять не надто охоче.

"Що стосується Білорусі як плацдарму для якогось широкомасштабного наступу на Україну – це не особливо зручно, оскільки нас, на щастя, розділяє Полісся. А Полісся - це не дуже зручний театр бойових дій – ліси, болота, незручно", – пояснює координатор групи "Інформаційний спротив" та народний депутат України Дмитро Тимчук.

Водночас він підкреслює, що декларована "дружба" Лукашенка з Україною за російського тиску може одразу ж змінитися.

2. Коридор до Калінінграда та провокації НАТО

Калінінградська область є російським ексклавом, який від часів Другої світової війни досі існує в Європі, оточений з усіх боків країнами-членами ЄС. Сухопутного коридору до цієї області Росія не має, а тому росіянам з того регіону доводиться використовувати авіатранспорт або ж отримувати шенгенські візи, щоб дістатися до території Росії. Хоча сама Калінінградська область не має спільного кордону з Білоруссю, однак відділена від неї лише Сувалкським коридором, протяжністю 100 кілометрів.

Цей шматок кордону Польщі та Литви в НАТО вважається чи не найбільш вразливою ділянкою, оскільки захоплення Росією цього коридору фактично відріже Латвію, Литву та Естонію від інших союзників Альянсу, що створить для Росії комфортні умови для сухопутного з’єднання з Калінінградською областю, де розташоване російське стратегічне озброєння, та може бути використане як плацдарм для захоплення країн Балтії.

На думку експертів, наявність буферної зони із Білорусі, України, країн Кавказу між Росією та НАТО є важливим з точки зору безпеки та є запобіжниками навіть найменших прикордонних конфліктів. Водночас, Росія прагне до постійного тиску на НАТО.

"Метою Москви є перетворення Білорусі в "сіру зону" – територію нестабільності, джерело ризиків і загроз для сусідніх країн (Литви, Латвії, України, Польщі) і одночасно – військово-стратегічний плацдарм Російської Федерації в протистоянні з ЄС і НАТО", – зазначає директор мінського Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень Арсеній Сівіцький.

Захоплення Білорусі може стати стратегічним кроком для Кремля у геополітичному протистоянні з країнами НАТО і можливих планах подальшої експансії до інших світових країн.

3. Продовження режиму Путіна

2024 року в Росії мають відбутися чергові президентські вибори. На той момент президенту РФ Путіну вже буде 72 роки і, за конституцією, він не матиме права балотуватися на третій термін.  Тож у Кремлі наразі активно працюють над тим, як легально лишити Путіна при владі після 2024 року. Один із таких способів - створення Союзної держави, яку він і очолить.

"Договір, який був підписаний в кінці 1999 року, передбачає нову Конституцію і за бажання Путін може фактично почати, що називається, "з нуля". У Росії цей сценарій дійсно розглядають, як варіант йому залишитися при владі",  – підкреслює білоруський журналіст Денис Лавнікевич.

Саме цей варіант найбільше непокоїть Захід, про що свідчать публікації провідних західних ЗМІ. Білорусь постійно піддається критиці за авторитарний режим Лукашенка, однак режим Путіна для них є ще гіршим – диктаторським.

Читайте такожПутін хоче "з'їсти" всю Білорусь - соціолог

4. Розширення території

Одна із найбільш банальних причин, але далеко не остання – це просто отримання нових територій. З точки зору геополітики вони є важливими для просування своїх інтересів у Європі та тиску на ЄС.

Водночас збільшення власної території є можливим задумом Кремля для чергового підняття рейтингу Путіна, як це вже відбувалося в Україні в 2014 році. Наразі через пенсійну реформу та економічні й соціальні проблеми підтримка російського президента невпинно падає.

Також інтерес для Росії представляє низка відомих промислових та сільськогосподарських центрів Білорусі, а також майже 10 мільйонів її населення.

5. Шантаж Мінська

Насправді агресивні заяви і серйозну роботу Росія може робити для того, щоб повернути Білорусь, яку поступово втрачає із власної орбіти. Останнім часом білоруська влада розпочала активізацію стосунків із ЄС та США.

"У Мінську дійсно твердо розуміють, що, якщо вони не зможуть встановити стабільні відносини з декількома світовими лідерами, зокрема з (Європейським союзом) та США, то за нинішніх політичних потрясінь росіяни можуть позбавити нас суверенітету", – підкреслює у коментарі Foreign Policy голова білоруського аналітичного центру "Мінський діалог" Євгеній Прейгерман.

Крім цього, величезну кількість коштів у Білорусь інвестує Китай, створюючи спільні проекти та надаючи пільгові кредити.

РФ вже розгорнула свій величезний апарат пропаганди, спрямований на публічні погрози та дискредитацію Білорусі. Зокрема на російських телеканалах, за схожим сценарієм 2014 року, вже почали розповідати про білоруських русофобів та "захист російськомовного населення".