Армія Китаю відпрацювала дії на випадок ядерної війни / Flickr/HERMAN DE KEYPERLING

Ракетні війська Народно-визвольної армії Китаю провела симуляцію запуску міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) з підземних бункерів.

Навчання, націлені проти уявного «чужоземного ворога», повинні були покращити можливості китайських військових у завданні контратаки у випадку, якщо почнеться ядерна війна, пише Business Insider з посиланням на китайські державні ЗМІ. Більшість китайських МБР  базуються у зміцнених захисних бункерах. Таким чином, Пекін розраховує, що посилений захист ракет гарантує йому можливість завдати удар у відповідь. Військова доктрина Китаю виключає можливість, що країна сама вдарить першою.

Читайте такожForeign Policy: Ядерний терор Холодної війни повернеться, але тепер ще й за участі Китаю

Відео дня

Арсенал МБР країни включає різноманітні ракети шахтного базування, а також такі, які запускаються з мобільних платформ і субмарин. Минулого листопада Китай випробував нову балістичну ракету далекої дії. А цього року очікується, що країна заявить про свою нову МБР DF-41. Всі ці кроки вказують на те, що Пекін намагається посилити свої можливості «ядерного стримування» на тлі того, як Росія і США готуються до оновлення своїх стратегічних арсеналів.

Окрім симуляції запуску ядерних ракет військові Китаю, які охороняють оборонні бункери китайського ядерного арсеналу, також провели тренування з довготривалого виживання в умовах після ядерної атаки. За побудовою стратегічних бункерів стоїть інженер на ім’я Цянь Цю, якого нещодавно нагородили за досягнення у розвитку сховищ для китайських ядерних боєголовок – бункерів, які будуть служити останньою лінією оборони, якщо ракетний щит країни і системи ППО не спрацюють. В Пекіні стверджують, що ці бункери можуть витримати прямий удар чи зіткнення зі стандартним пасажирським літаком.

Читайте такожNational Interest: США ще в 50-х роках розробили план порятунку від ядерного удару Росії

«Як каже китайська приказка, чим тонший щит, тим гострішим повинен бути спис. Наші оборонні інженери повинні продовжувати розробку на тлі того, як наступальні озброєння створюють нові виклики», - сказав Цянь, додавши, що сучасні китайські бункери – це «підземна Велика стіна».