Військове керівництво НАТО розпочало вивчати наслідки / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг нагадав Росії, що 2 лютого спливає вимога щодо необхідності відновлення дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Про це він заявив на спільній прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Вернер Йоханнісом у Бухаресті.

"Росія у порушення цього договору розмістила ракетну систему нового типу. Ця ракета SSC-8 ("Новатор 9М729") має ядерний потенціал, її складно виявити, і вона здатна досягнути європейських міст", - заявив Столтенберг.

Відео дня

Він нагадав, що на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у грудні Сполучені Штати за рішучої підтримки союзників оголосили, що дають Росії 60 днів на повернення до виконання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

"Цей період завершиться через два дні. І, на жаль, ми не бачили ознак для прориву. Тому ми маємо підготуватися до світу, у якому не буде Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. І військове керівництво НАТО розпочало вивчати наслідки", - наголосив Столтенберг.

Читайте такожBloomberg: США готуються призупинити свою участь в ядерній угоді з Росією

За його словами, країни-члени Альянсу мають вивчити нові ініціативи, тому що нова гонка озброєнь не відповідатиме жодним інтересам.

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, що заборонені договором.

У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ. Держсекретар США Майк Помпео заявляв, що якщо Росія не відновить дотримання положень цієї угоди, США почнуть процес виходу з договору.