Папа Римський Франциск / REUTERS

Папа Римський Франциск визнав, що черниці в католицькій церкві зазнавали сексуального насильства з боку священиків, і ця проблема існує й донині.

За його словами, відомий також випадок, коли священики фактично тримали черниць в сексуальному рабстві, передає Бі-Бі-Сі.

Як розповів понтифік, його попередник на папському престолі Бенедикт XVI був змушений скасувати одну чернечу конгрегацію саме з-за того, що черниці там регулярно піддавалися сексуальному насильству.

Заява Франциска - перше офіційне визнання церкви випадків насильства з боку священиків щодо черниць.

За словами понтифіка, церква намагається знайти рішення проблеми, але, за його визнанням, випадки насильства продовжують повторюватися.

Папа Римський заговорив про проблему насильства у вівторок в ході своєї поїздки по країнах Близького Сходу.

Він також визнав, що причетними до насильства виявилися не тільки рядові священики, але й більш високі чини - мова йде про кількох єпископів.

Читайте такожВідомий музикант поскаржився Папі Римському на сексуальні домагання священиків

"Папа Римський Бенедикт знайшов у собі мужність, щоб ліквідувати один із жіночих монастирів, який став для його мешканок в певних сенсах рабством, навіть сексуальним рабством, в якому їх тримали священики або глава конгрегації", - заявив Франциск.

Прес-секретар Ватикану Алессандро Джизотті пізніше сказав в інтерв'ю CBS News, що Папа Римський говорив про одну з конгрегацій у Франції.

За словами Папи Римського, випадки насильства характерні більше для нових конгрегацій та стосуються в основному окремо взятих монастирів.

Кілька днів тому журнал для жінок Women World Church, що видається у Ватикані засудив насильство в церкві.

У публікації журналу говориться, що деяких черниць, щоб приховати випадок насильства, змушували робити аборт, який католицька церква вважає важким гріхом.