Дональд Трамп / REUTERS

У США опублікували детальний звіт спеціального прокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера щодо розслідування справи про втручання Росії у американські вибори президента у 2016 році. Документ налічує 182 сторінки і ще включає додатки.

В ньому зауважується, що Мюллер і його слідчі зіштовхнулися з труднощами у визначенні юридичних наслідків для Трампа за створення перешкод слідству у російській справі. Так само їм було важко зрозуміти мотиви його найбільш кричущих вчинків: від звільнення чиновників до створення внутрішнього розпорядження, яке зобов'язувало виправдовувати його, пише Washington Post.

Читайте такожТрамп зізнався, що не читав доповідь Мюллера по "російській справі"

Відео дня

"Докази, які ми зібрали про дії президента і його наміри становлять складну проблему, яку потрібно вирішити, якщо йдеться про створення традиційного прокурорського висновку", - йдеться в звіті.

"Водночас, якби ми були впевнені, що після розслідування фактів президент точно не створював перешкод для правосуддя, ми б так і заявили. Опираючись на факти і прикладні юридичні стандарти, ми не можемо зробити такий висновок", - зазначено в документі.

В ньому також вказано, що Трамп дуже боявся розслідування справи про втручання Росії у вибори. В травні 2017 року генеральний прокурор Джефф Сешнс сказав Трампу, що його заступник Род Розенстейн щойно призначив Роберта Мюллера спеціальним прокурором у цій справі. Трамп після цього відкинувся на спинку крісла, як зазначено в записах голови адміністрації генпрокурора Джоді Хант.

"О, Господи, це жахливо. Це кінець мого президентства. Мені п*****ь", - сказав Трамп.

Після цього він накинувся на Сеншса з обвинуваченнями, що він допустив його падіння.

Читайте також"Повне і абсолютне виправдання": Трамп прокоментував розслідування Мюллера

"Всі казали мені: якщо з'явиться один з таких незалежних прокурорів, він зруйнує твоє президенство. Це займе багато років і я нічого не зможу зробити. Це найгірше, що траплялося зі мною", - сказав Трамп.

Наступного ранку він написав на Twitter: "Це найгірше полювання на відьом в американський історії!".

В звіті також зазначено, що команда Мюллера шукала тактики і короткострокові домовленості з Росією, а не "змову". У висновках вказано, що Мюллер не вважають, що "змова", на відсутності якої Трамп постійно наполягав, - це не юридичний термін. Тому прокурори й не намагалися встановити, була чи не було змови між виборчою командою Трампа і Росією.

Натомість слідчі перевіряли, чи хтось з команди Трампа "координував" дії з росіянами. Адже це, згідно із законодавством США, було б злочином.

Читайте такожУ доповіді Мюллера немає нових обвинувальних висновків - CNN (відео)

"Під координацією ми розуміємо мовчазну чи висловлену угоду між командою Трампа і російським урядом щодо втручання у вибори", - пояснюється у звіті, додавши, що угода вимагає дещо більшого, ніж щоб дві сторони діяли відповідно до інформації або у відповідь на дії чи інтереси один одного.

Використовуючи таке визначення, слідчі Мюллера "не виявили" координації штабу Трампа з російським урядом під час втручання у вибори.