Ілюстрація / REUTERS

Для президента Росії Володимира Путіна зустріч з диктатором КНДР Кім Чен Ином – це шанс посилити московську присутність у регіоні. Так він може здобути більший важіль впливу у відносинах зі США.

Про це пише New York Times, додаючи, що російська здатність впливати на позицію Кіма дуже обмежена у порівнянні з можливостями Китаю. Однак, діалог з диктатором КНДР може допомогти Путіну стати впливовим гравцем у конфлікті навколо північнокорейської ядерної зброї. Видання нагадує, що відносини між Росією і США стали найгіршими з часів Холодної війни через російське вторгнення в Україну, втручання у війну в Сирії й російські спроби вплинути на вибори американського президента у 2016 році. Однак, криза навколо Північної Кореї стала рідкісною темою, де Москва і Вашингтон можуть знайти певне порозуміння і вести політичний діалог.

Читайте такожСестра Кім Чен Ина прибула у Владивосток напередодні саміту

Відео дня

«Є сфери, в яких Вашингтон і Москва можуть спрацювати й роблять це. Північна Корея – одна з них», - сказав директор московського «Центру Карнегі» Дмитро Тренін.

Він зауважив, що Путін хоче послати американській стороні, а також Пекіну і Сеулу, сигнал про те, що «з Росією треба рахуватися під час обговорення корейських питань». Московське втручання почалося у важкий момент, коли переговори між Вашингтоном і Пхеньяном поставлені на паузу через провальний саміт Дональда Трампа з Кім Чен Ином у Ханої. Для Кіма зустріч з Путіним буде перемогою, якщо він отримає обережні заяви про солідарність з КНДР або оскарження політики Вашингтона.

«Зараз, коли зустріч в Ханої провалилася, Росія може зіграти роль», - сказав колишній російський дипломат Георгій Толорая.

«Це було б корисно. Якщо Путін хоч колись зустрінеться з Трампом, корейська проблема буде темою на порядку денному», - додав він.

У Росії є спільні кордони з КНДР. І, як і США, вона протестує проти ядерних мрій Пхеньяна.

«Росія стривожена, що Корея може потенційно стати полем бою нового конфлікту. І потенційно можуть бути ядерні обертони. Вона також непокоїться тим, що ядерна і ракетна програми Північної Кореї можуть призвести до аварій, які поставлять під загрозу російську безпеку.

Читайте також«Суне свого носа»: КНДР вимагає замінити Помпео на переговорах зі США

Москва закликає вирішити проблему через надання гарантій безпеки з боку США режиму в КНДР. Путін похвалив зустріч Трампа з Кім Чен Ином. Але він також заявив, що Вашингтону потрібно зробити більше для задоволення бажань Пхеньяна у безпеці. Якщо після нової зустрічі Путін висловиться на підтримку КНДР, це стане великим подарунком диктатору країни, який також сподівається на російські гроші у будівництві інфраструктури.

У минулому російські спроби зміцнити вплив на Пхеньяна не завжди були успішними.  В часи СРСР Москва підтримувала тісні зв’язки з Північною Кореєю, будуючи заводи, відправляючи допомогу і передаючи зброю. Ці зв’язки розірвалися після падіння Радянського Союзу в 1991 році. Новоутворена РФ припинила підтримувати колишніх союзників радянської імперії через власні економічні проблеми.

Читайте такожWashington Post: Санкції США не зупинили Росію і КНДР з трьох причин

Втім, Толорая застерігає, що не варто недооцінювати ту роль, яку Росія може зіграти в північнокорейському питанні. На його думку, Москва зайняла обережну лінію, але вона може стати головним гравцем, якщо їй буде потрібно.

«У нас є інструменти, які ми не використовуємо. Якщо ми вирішимо відправити десятки С-400 в Північну Корею, це змінить весь баланс сил у Кореї. Це лише приклад», - сказав російський екс-дипломат.