США навряд чи наважаться на початок військової операції у Венесуелі / ru.wikipedia.org

Регіональне командування Пентагону з питань Південної Америки — найменше з 10 підрозділів Об’єднаного командування Збройних сил США. На постійній основі воно оперує лише 1,2 тисячі солдатів і жменькою кораблів, які базуються постійно. Але це не означає, що США не можуть вторгнутися у Венесуелу, якщо президент Дональд Трамп наважиться виконати свої погрози й віддасть наказ військам увійти в південноамериканську країну, яка поступово розвалюється.

Про це пише National Interest, наголошуючи, що вторгнення у Венесуелу – це погана ідея. І експерти на цьому наполягають. Більша частина армії США за своєю природою має досить великий радіус дії. Сили можуть долати великі відстані для участі в операціях. Кораблі можуть пересуватися з моря в море і навіть проходити з Тихого океану в Атлантичний. Літаки можуть перекидати загони в регіон поблизу театру дій. Сухопутні війська, транспортовані залізницею, автомобільним транспортом і на кораблях, можуть швидко сконцентруватися на американській чи союзній території неподалік.

Читайте також"Не виключаю військової інтервенції": Гуайдо висловився про залучення інших країн задля повалення Мадуро

Відео дня

Важливо те, що США на відміну від інших великих країн, витрачає багато на логістику, підтримуючи найбільші у світі військово-морські й військово-повітряні флоти. Це дозволило Пентагону в минулому швидко перекинути сотні тисяч військ за допомогою бойових кораблів і літаків для проведення великих операцій у Південній Америці. Приблизно 10 тисяч американських солдатів у 1983 році вторглися в Гренаду у відповідь на марксистський переворот в карибській країні. Через шість років після того 27-тисячний контингент США увійшов у Панаму після того, як диктатор країни Мануель Норієга почав схилятися на бік СРСР. У 2010 році Пентагон мобілізував десятки кораблів і літаків і близько 20 тисяч солдатів, щоб допомогти Гаїті після нищівного землетрусу.

За потреби, ВМС США, сухопутні війська, ВПС, морські піхотинці й берегова охорона можуть швидко сконцентрувати тисячі солдатів, десятки кораблів і сотні літаків біля кордонів Венесуели. Кількість сил і логістика – це не проблема. Проблема в тому, що вторгнення може ще більше дестабілізувати Венесуелу і відштовхнути регіон від уряду Америки. Будуть загиблі, поранені чи переселені цивільні венесуельці, не кажучи про загибель американців.

Відставний адмірал ВМС США Джеймс Ставрідіс виступив проти ідеї вторгнення у Венесуелу.

Читайте такожТрамп пригрозив Кубі "повним ембарго" та "санкціями найвищого рівня" через вторгнення у Венесуелу

«Я б не радив цього робити. Я очолював Південне командування США у Маямі впродовж трьох років. Тому я добре уявляю, що там відбувається», - сказав він.

Експерт Шеннон О’Ніл наголосив, що вторгнення у Венесуелу буде вимагати більших сил, ніж операції в Гренаді чи Панамі.

«Венесуела вдвічі більша, ніж Ірак. А її населення не на багато менше. Країна балансує на межі хаосу. Будь-яке вторгнення буде вимагати підготовку більше 100-тисячних сил», - сказав він, додавши, що американську армію навряд чи будуть зустрічати з відкритими обіймами.

«Опитування у лютому 2018 року показало, що більшість венесуельців включно з тими, хто підтримує венесуельську опозицію, виступають проти вторгнення. Присутність армії США зіграє на руку Ніколасу Мадуро, який виголошує промови про імперіалістичну змову», - пояснив експерт.