Ілюстрація REUTERS

Перед виборами новий президент України Володимир Зеленський виступав з євроатлантичною платформою, підтримуючи глибоку інтеграцію країни з НАТО і Євросоюзом і обіцяючи розібратися з тими, хто крав у держави. Все це апелює до багатьох українців. Втім, значною мірою популярність Зеленського відображає серйозні настрої, націлені проти істеблішменту.

Тож його інавгураційна промова, під час якої він закликав позбавити депутатів парламенту недоторканності, була сприйнята добре. Про це на сторінках Atlantic Council пишуть колишній посол США в Україні Джон Хербст і колишній помічник Держсекретаря з питань прав людини, демократії й праці Девід Крамер.

Читайте такожAmerican Interest: Росія «холодно» привітала Зеленського, але він посміється останнім

Відео дня

Вони зауважують, що те, кого Зеленський призначить на ключові позиції, дасть зрозуміти, яким буде його порядок денний. Зокрема, варто стежити за призначеннями на посади міністра закордонних справ, міністра оборони, а також за тим, хто стане Генеральним прокурором. Перші призначення в адміністрацію президента, вже викликали певну стурбованість.

«Міжнародна спільнота не повинна мовчки сидіти й чекати. Вона повинна активно прийняти Зеленського і його нову команду, щоб допомогти Україні в обороні від подальших зазіхань Росії, а також у пожвавленні економіки й вирішенні проблеми «ракового захворювання» на корупцію», - йдеться в статті.

Автори нагадують, що Зеленський – вже шостий президент України за час, коли країна відновила свою незалежність після розпаду СРСР. Росія, якою Володимир Путін керує вже 19 років, а також Білорусь, де з 1994 року за владу тримається Олександр Лукашенко, разом мали всього чотирьох президентів за той же період.

Читайте такожDer Spiegel: Оточення Трампа влаштує Зеленському важкий старт президентства

За два дні до другого туру виборів Петро Порошенко брав участь у гострих дебатах. Він достойно визнав поразку за лічені хвилини після закриття дільниць. Важко собі уявити, щоб Путін чи Лукашенко зробили щось подібне. Результат так званих «виборів» в Росії й Білорусі завжди наперед вирішений ще до того, як виборці підуть на дільниці. Тож російський і білоруський правителі взагалі не переймаються організацією таких речей, як дебати. Тому те, що на виборах відбувається в Україні, просто немислиме в Росії чи Білорусі.

Автори нагадують про звіт Atlantic Council, в якому експерти організації описали серйозну кампанію з поширення дезінформації, націлену на поширення твердження про нездатність України проводити дійсно чесні й вільні вибори. Цього разу російські хакери не змогли добитися того рівня втручання у вибори, як під час кампанії 2014 року. Але це частково завдяки тому, що цього разу українська влада була більш пильною до російських зусиль.

Читайте такожBloomberg: Росія розв’язує війни з сусідами не з вини НАТО

Разом з тим, українським політичним лідерам і громадянському суспільству не варто розслаблятися. Можна впевнено сказати, що Кремль буде втручатися у вибори Верховної Ради.

Успішна Україна, яка буде демократичною, заможною країною з євроатлантичною орієнтацією – не просто в інтересах українців, а й США, Канади й усієї Європи. Україна – це ключ до втілення бачення Європи як цілісного, вільного і мирного простору. Більше того, одного дня український успіх принесе користь навіть Росії й Білорусі.