Джуліані займався лобізмом в Україні / The Fortune

Більше ніж два роки тому український олігарх Павло Фукс шукав способи привабити більше інвестицій зі США в його рідне місто – Харків. Для цього він звернувся по допомогу до американця з хорошими зв’язками – Рудольфа Джуліані.

Ще раніше Фукс обговорював з Дональдом Трампом побудову Trump Tower у Москві. І от він найняв Джуліані, який у 2018 році став особистим адвокатом президента США, щоб той допоміг йому покращити аварійно-рятувальні служби й імідж Харкова як напрямку для інвестицій. Про це пише New York Times.

«Я б назвав його лобістом Харкова й України. Так вказано в контракті», - сказав фукс в інтерв’ю в ефірі телешоу The Weekly.

Відео дня

Читайте такожDer Spiegel: Оточення Трампа влаштує Зеленському важкий старт президентства

«Для мене дуже важливо, щоб така людина як Джуліані сказала людям, що ми – хороша країна. Що люди можуть вести бізнес з нами. Саме це ми хотіли донести до американських лідерів», - додав олігарх.

Те, що Фукс назвав Джуліані «лобістом», ще більше проливає світло на суперечку щодо вірогідного впливу адвоката на адміністрацію Трампа, в чому його звинувачують демократи. Деякі члени Демократичної партії поцікавилися, чи підпадає робота Джуліані в низці країн під юридичне визначення лобізму. Тому вони вимагають, щоб адвокат президента США зареєструвався як іноземний агент. Тому що він цього не зробив.

Джуліані відкидає доцільність використання слова «лобіст» для опису його роботи на Фукса в Україні.

«Це звучить так, ніби я проводив лобістську роботу в уряді США, а я цього не робив», - наполягає він.

Читайте такожWashington Post: Україна - не іграшка для Трампа і його оточення

За словами Джуліані, в контракті з Фуксом було чітко вказано, що він не буде займатися лобізмом в США. Втім, він визнав, що займався лобізмом в Києві й намагався схилити тогочасного президента України Петра Порошенка то певних змін. Джуліані стверджує, що нібито повинен був передати план, розроблений його консалтинговою фірмою Giuliani Security and Safety за гроші Фукса. Він передбачав покращення в управлінні надзвичайно-рятувальними службами, зокрема створення подібної на 911 платформи у Харкові, де посаду мера обіймав близький союзник Фукса Геннадій Кернес.

Джуліані поїхав в Україну, відвідавши меморіал жертвам Голокосту в Києві й представивши план в Харкові на деяких заходах.

«Коли я закінчив у Харкові, я провів годину з Порошенком, яка перетворилася на дві години. Я представив йому план», - сказав Джуліані.

Адвокат Трампа стверджує, що його контракт з Фуксом не зобов’язував його шукати інвестиції в США. І він нібито цього не робив. Закон про іноземних агентів (FARA) вимагає від американців подавати детальну інформацію про кошти, які вони отримали від іноземних урядів, політиків чи партій за лобізм чи PR-кампанії на території США. Однак, це не стосується юридичного представництва чи роботи виключно за кордоном.

Читайте такожNew York Times: Адвокат Трампа намагається втягнути Україну у політичну гру в США

Робота Джуліані в Східній Європі, на Близькому Сході й в Південній Америці викликала критику з боку демократів, які стверджують, що цю його діяльність важко відділити від роботи й тісних відносин з президентом Дональдом Трампом. Ця критика посилилася, коли в травні стало відомо про план Джуліані поїхати в Київ з метою вмовити президента Володимира Зеленського відкрити розслідування, які могли б дати політичну вигоду Трампу.

Сенатор Крістофер Мерфі звернувся до Комітету Сенату з закордонних справ з проханням провести розслідування, звинувативши при цьому адвоката президента в «керуванні тіньовим зовнішньополітичним апаратом, мета якого вплинути на наступні вибори в США». Після цього Джуліані дуже швидко скасував свою поїздку.

Читайте такожFox News: Адвокат Трампа вважає, що син Байдена вивіз з України «мільйони доларів»

Видання зауважує, що Фукс заробив 270 мільйонів доларів на пострадянському бумі нерухомості в Москві. У 2006 чи у 2007 році він вів переговори з Трампом про ліцензійну угоду на побудову Trump Tower в столиці Росії. Однак, переговори провалилися. Фукс відмовився платити Трампу ту ціну, яку він попросив. В ефірі The Weekly він сказав, що заплатив 200 тисяч доларів за VIP-доступ на інавгурацію Трампа, але так і не отримав обіцяні квитки. З того часу йому заборонено перетинати кордон США. Крім того, олігарх судиться з лобістом, який повинен був організувати йому поїздку на інавгурацію.