Ілюстрація / REUTERS

Генерал Військово-повітряних сил США відмовився стверджувати, що передові американські винищувачі F-35 не будуть злітати з авіабази в Туреччині. Хоча між Вашингтоном і Анкарою спалахнув конфлікт після покупки турецькою стороною систем С-400 у Росії.

Про це пише Business Insider, нагадуючи, що минулого тижня США оголосили про виключення Туреччини з програми F-35 після поставок російських ракет, радарів і систем контролю, розроблених для виявлення і знищення авіації потенційного ворога.

Голова штабу ВПС США генерал Дейв Голфейн сказав, що його служба не запроваджувала жодних обмежень, які б забороняли літакам F-35 виконувати операції з авіабази «Інджирлік», яка продовжує грати ключову роль для американських ВПС на півдні Туреччини.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: США не змогли переконати Туреччину відмовитись від С-400 через Трампа

«Я скажу, що ми проведемо оцінку загрози. І спираючись на висновки, ми ухвалимо рішення щодо всього на світі, на чому ми літаємо», - сказав він.

«Я б не хотів зараз шукати зв’язок між порожньою операційною оцінкою і технологічною оцінкою. «Чи будете ви літати на F-35 з Туреччини?». Я не можу це пообіцяти. Тому що у мене немає оцінки загроз», - пояснив американський військовий.

Чиновники Пентагону більше року погрожували Туреччині тим, що вона не отримає F-35, якщо придбає російські С-400. В червні заступник міністра оборони США з питань закупок Еллен Лорд заявила, що турецькі представники, які беруть участь в програмі F-35 включно з пілотами й техніками, повернуться в Туреччину до 31 липня. Але Анкара все одно придбала російську зброю. Поставки почалися 11 липня.

Голдфейн, який минулого тижня відвідав бази військово-повітряних сил в Європі й провів зустрічі з представниками союзників, сказав, що європейські військові підтримують рішення США про виключення Туреччини з програми передового винищувача.

Читайте такожNational Interest: Туреччина не єдина в НАТО з ракетами Росії

«Існує досить широка солідарність серед користувачів F-35 щодо правильності цього рішення. Так само існує й надія, що ця ситуація якось вирішиться. Тому що Туреччина – важливий союзник», - пояснив він.

Американський генерал визнав, що С-400 не можна поєднувати з F-35. Однак, він додав, що ВПС США будуть проявляти операційну гнучкість і не відкидають будь-яких можливостей щодо розгортання своїх сил у майбутньому.