Володимир Путін на прес-конференції / фото REUTERS

Російські правоохоронці затримали сотні демонстрантів у Москві, оскільки режим Володимира Путіна намагається придушити заклики провести чесні вибори. Таким чином автократ Росії не так демонструє свою силу, як видає слабкість.

Про це пише Wall Street Journal у редакційній статті, нагадуючи, що акції протесту почалися минулого місяця після того, як кільком опозиційним кандидатам заборонили балотуватися в депутати міської Думи Москви. Зараз партія Путіна "Единая Россия" контролює цей орган. Але критики президента мають хороші шанси відібрати цей контроль на виборах наступного місяця.

Читайте такожForeign Policy: Кремль труїть ворогів, щоб мати змогу все заперечувати

Відео дня

Видання зауважує, що невдоволення режимом Путіна завжди було сильнішим у великих містах Росії. Але за останній рік навіть ті регіони, які традиційно підтримували автократа, тепер відвернулися від нього через поганий стан російської економіки. Впродовж останніх п'яти років доходи росіян падали. А цього року ВВП країни виросте трошки більше, ніж на 1%. Росії довелося підвищити пенсійний вік. Але це непопулярне рішення ніяк не принесло політичної вигоди Путіну, а якраз навпаки.

Тепер ризик полягає в тому, що він може почати битву за кордоном: новий фронт в Балтії чи піти на ескалацію проти України в Азовському морі, щоб відволікти увагу від внутрішніх проблем. Рейтинг схвалення Путіна сягав 90% після того, як він розв'язав війни проти Грузії і України.

Читайте такожThe Economist: Росія стрімко втрачає шанс на мирну передачу влади

Видання також зауважує, що деякі кола в США і Європі втрачають терпіння у довгостроковій стратегії ізоляції Росії. І це може теж підштовхнути Путіна діяти більш агресивно. Тому Захід повинен не здаватися йому, а чітко дати зрозуміти, що будь-яка ескалація за кордоном зіштовхнеться з рішучим спротивом і призведе до запровадження нових болючих санкцій проти Росії.