Імідж України постраждав від скандалу навколо Трампа / фото УНІАН

Президент Дональд Трамп визнав, що просив українських чиновників втрутитися в американські вибори у 2020 році. Він також підтвердив, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня він закликав його відкрити розслідування проти кандидата Демократичної партії Джо Байдена.

Демократи тепер стверджують, що за таке порушення можна покарати імпічментом. Прихильники чинного президента США наполягають, що саме Байден винен у неприйнятній поведінці. Тим часом, Україна і її новий президент опинилися між двох вогнів.

Про це на сторінках American Interest пише старший науковий співробітник Центру з прав людини й демократії імені Вацлава Гавела і директор європейських і євразійських досліджень Міжнародного університету Флориди Девід Крамер. Американське суспільство, напевне, лише нещодавно почало помічати це на тлі повідомлень про інформатора, який викрив неналежний зміст розмови Трампа з лідером іншої країни. Але Україна і її президент вже кілька місяців страждають від невблаганного тиску з боку особистого адвоката президента США Руді Джуліані.

Відео дня

Читайте такожАмериканські ЗМІ про розмову Трампа і Зеленського: Президенту США кінець, але Байден теж постраждає

Автор пише, що Трамп вже давно зробив Україну заручницею своїх політичних інтересів. І ситуація лише погіршилася. Джуліані намагався перевернути справу про змову з Росією під час попередніх виборів з ніг на голову, стверджуючи, що нібито Київ змовився з командою Гілларі Клінтон, а не команда Трампа з Москвою. І тому потрібно провести розслідування як у Вашингтоні, так і в українській столиці. Джулілані назвав викриття незаконних платежів, які отримував голова виборчого штабу Трампа Пол Манафорт, доказом такого втручання. Ці дані викрив колишній українській депутат Сергій Лещенко, який заперечив звинувачення Джуліані.

Адвокат американського президента також звинуватив Джо Байдена в незаконному втручанні в українське розслідування проти сумнівної енергетичної компанії, в якій працював його син Гантер. Автор нагадує, що колишній віце-президент США грав ключову роль в зусиллях адміністрації Барака Обами з надання допомоги Україні після Євромайдану у 2014 році. Тогочасна американська адміністрація зробила правильно, що наполягала на звільненні Генпрокурора Віктора Шокіна. Адже він був перешкодою для боротьби з корупцією. Звинувачення Джуліані мають один великий прорахунок: наступник Шокіна Юрій Луценко визнав, що немає жодних доказів, які б вказували на порушення з боку Байдена чи його сина.

Читайте такожWashington Post: Зустріч Зеленського з Трампом відкладали через адвоката президента США

Однак, не зважаючи на степіть фальшивості звинувачень Джуліані, кандидатура Байдена на виборах все одно зазнає політичної шкоди. Його син зробив дуже поганий вчинок, погодившись працювати на сумнівну компанію в Україні. І тепер це вилізло боком його батькові, хоч ніяких порушень і не було. Політика – жорстокий спорт.

Водночас, Джуліані, схоже, зовсім не хвилює те, яку шкоду він заподіяв Україні і її відносинам зі США. Його брудна кампанія сильно погіршила імідж України. Оскільки він поливає брудом її, називаючи безнадійно корумпованою країною. Насправді в України дійсно є велика проблема з хабарництвом. Але вона точно не безнадійна. Мільйони українців дали Володимиру Зеленському великий мандат на президентських і парламентських виборах цього року. Український президент переміг завдяки обіцянкам запустити масштабні реформи, націлені на викорінення корупції. Але замість того, щоб зосередитися на цій важливій цілі, нове керівництво України змушене розбиратися з небажаною і непотрібною кризою в американо-українських відносинах.

Гірше те, що Зеленському дуже потрібна військова підтримка для захисту від агресії Росії. Однак, Трамп заморозив останній транш військової допомоги, намагаючись вплинути на Україну і змусити її запустити потрібне йому розслідування. Під тиском суспільства і Конгресу військову допомогу нарешті розморозили.

Читайте такожWashington Post: Трамп намагається шантажувати Україну

Україна не може дозволити собі втратити підтримку США. Їй не піде на користь навіть саме враження такої втрати. Зеленському потрібна міжнародна допомога у вирішенні проблем з корупцією. Але Володимир Путін став тим, хто сміється з ситуації. На відміну від історії про російську змову, в якій Путін і його прислужники напряму втручалися в американські вибори, російський президент, схоже, не причетний на пряму до нового скандалу. Принаймні, поки що. Втрачаючи підтримку вдома, він навряд чи міг уявити собі кращий подарунок, ніж занепад американо-українських відносин і погіршення становища Зеленського.

Конгрес повинен якомога швидше докопатися до суті скандалу, не зважаючи на те, куди це приведе президента Дональда Трампа. Він також повинен запевнити Україну, що США твердо стоять на її боці. Щоб Путін не зробив висновку, що слова Джуліані й Трампа дають йому повну свободу дій у сусідній країні.