Вільям Тейлор / REUTERS

Він стояв на боці зруйнованого війною мосту в Україні, дивлячись на російські сили на іншому боці, і бачив реальні наслідки зусиль президента Дональда Трампа з просування його особистих цілей. "Ще більше українців неминуче загинуть", - сказав він.

Пригадуючи цей момент під час свідчень у вівторок, американський дипломат в Україні Вільям Тейлор дуже натурально описав ціну того, що він вважав нелегітимною схемою тиску на уряд в Києві заради політичної допомоги, позбавляючи його американської допомоги в сфері безпеки. Про це пише New York Times.

В рамках найбільш вбивчого епізоду процедури імпічменту, який досі бачило американське суспільство, Тейлор описав, як президент США затримав військову допомогу на 391 мільйон доларів для України з метою змусити країну допомогти йому звинуватити політичного суперника вдома. За словами Тейлора, дії Трампа були ударом для союзника США, який відчайдушно бореться проти спроб Росії перекреслити кордони в Європі за допомогою грубої сили.

Відео дня

"Якщо Україна зможе вирватися з-під російського впливу, Європа зможе стати цілісною, вільною, демократичною і мирною", - говорив Тейлор у заяві перед слідчими Палати представників, текст якої роздали журналістам, коли почався допит за зачиненими дверима.

Читайте також"Трамп не зробив нічого поганого": Білий дім прокоментував свідчення Тейлора щодо тиску на Україну

"Якщо ж Росія візьме гору над Україною, вона знову стане імперією, яка пригнічує власний народ і загрожує як своїм сусідам, так і всьому світу", - додав дипломат.

Яскрава розповідь Тейлора проілюструвала відмінності між процедурою імпічменту проти Трампа і тими, які стосувалися президентів Річарда Ніксона й Білла Клінтона. Якщо "Вотергейтський скандал" й історія про Моніку Левінські відбувалися виключно в межах американської демократії й системи правосуддя, український скандал поширюється також на питання життя і смерті, а також геополітичні проблеми великих масштабів.

Свідчення Тайлора може ускладнити для республіканців завдання відбілити дії Трампа, виставивши їх неважливими чи викривленими політичними суперниками. Захист України від російських посягань, так само як і захист курдів від Туреччини, було високим пріоритетом для багатьох республіканців, які скаржилися, що президент Барак Обама не достатньо агресивно виступив проти Москви.

Читайте такожWashington Post: Путін і Орбан налаштували Трампа проти України

Тейлор приніс на слухання в Палату представників 50-річне резюме  на державній службі, яке починається з позиції кадета в Військовій академії США у Вест-Пойнті й служби на посаді офіцера піхоти 101 дивізії десантних сил у В'єтнамі. Він працював у кожній адміністрації, республіканській і демократичній, з часів президенства Рональда Рейгана. Кульмінацією цієї кар'єри стала посада посла в Україні в адміністрації президента Джорджа Буша-молодшого. А минулого року Держсекретар Майк Помпео попросив його повернутися в Київ, щоб замінити посла Марі Йованович, яку оточення Трампа вважало ворогом.

Ланцюг подій, які описав Тейлор у своїй промові, чітко вказує на те, що американський президент встановив умову: 391 мільйон військової допомоги, яку він заморозив, за відкриття в Україні розслідування проти колишнього віце-президента Джозефа Байдена, а також щодо давно розвінчаної теорії змови про українську допомогу демократам на виборах в 2016 році.

У публічно оприлюдненій частині свого свідчення Тейлор не описував жодних прямих розмов між Трампом і ним, він не посилався на будь-які документи чи записи, які б відкрито стосувалися президента США. Натомість від виклав дорожню карту для слідчих, цитуючи інших з оточення Трампа, які описували його дії й заяви.

"Президент Трамп не зробив нічого поганого, це все скоординована наклепницька кампанія лівих конгресменів і радикальних бюрократів, яких ніхто не обирав, які ведуть війну проти нашої Конституції", - сказала прес-секретар Білого дому Стефані Грішем.

"Не було ніяких вимог. Сьогодні ж ми отримали нову порцію єресі, селективних витоків інформації від політично мотивованих, таємних слухань за закритими дверима, які проводять демократи", - додала вона.

Читайте такожWashington Post: Трамп фактично вимагав хабар від України

Свідчення Тейлора ще раз звернуло увагу на незвичайні відносини між Дональдом Трампом і Росією Володимира Путіна. На відміну від більшості лідерів обох партій, Трамп рідко критикує російського президента чи його агресію проти сусідів. Якось він навіть допустив, що міг би визнати російську анексію Криму. Трамп зайшов далі в наданні летальної військової допомоги Україні, ніж Обама, допомагаючи Києву захистити себе від Москви. Але в приватних розмовах він повторює риторику Путіна про "корумпованих" українців, яким нібито не можна довіряти. Заморозивши 391 мільйон військової допомоги для української армії, Трамп фактично розвернув власну ж політику і розлютив конгресменів від обох партій, які минулого місяця все ж змусили його розблокувати ці гроші.

В своїй заяві обсягом 14 сторінок, всіяній обуренням, але також датами і фактами, Тейлор у вівторок описав "два канали ухвалення  й імплементації рішень в США: один традиційний, а інший надзвичайно нетиповий" під керівництвом особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані, а також інших акторів на зразок посла США в ЄС Гордона Сондланда. Тейлор дав зрозуміти, що особливо неприйнятним в поведінці Трампа він вважає зраду друга, який страждає від рук безжального загарбника, нібито через корупцію.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

"Україна особлива для мене", - сказав він, назвавши події останніх п'яти місяців після повернення в Київ "божевільними", "ганебними" й "дурістю", яка буде мати серйозні наслідки.

"Ми повинні підтримувати Україну в її боротьбі проти зухвалого сусіда. Російську агресію не можна терпіти", - додав дипломат.

Він пригадав, як 18 липня під час захищеного відеодзвінка дізнався про замороження допомоги для української армії без будь-яких пояснень окрім "директиви від голови адміністрації президента", виданій Офісу з питань управління й бюджету.

"Я і всі інші сиділи здивовагні. Українці билися з росіянами і розраховували не лише на тренування й зброю, а й на підтвердження американської підтримки", - пояснив Тейлор.

Він пригадав зустріч з президентом Володимиром Зеленським у Києві 26 липня через день після того, як Трамп тиснув на нього, вимагаючи розслідування проти Байдена. Після цієї зустрічі Тейлор приєднався до українського лідера й спеціального представника США в Україні Курта Волкера у поїздці на північ Донбасу в місце, де пролягала лінія розмежування. Там командир ЗСУ дав брифінг.

Читайте такожTime: Розшукуваний в США Фірташ дав адвокату Трампа бруд на Байдена

"Командир подякував нам за допомогу в сфері безпеки. А я вже знав, що цю допомогу заморозили, через це мені було ніяково. Посол Волкер і я бачили озброєні й ворожі російські сили на іншому боці зруйнованого мосту. Понаж 13 тисяч українців були вбиті під час війни. Один чи двоє гинуть кожного тижня. Ще більше українців безсумнівно загине без американської військової допомоги", - пригадував Тейлор під час свідчень.