Володимир Путін та Ігор Додон / REUTERS

Чи справді Росія непомітно відновила свій контроль над Молдовою? Багато спостерігачів стверджують, що саме це насправді й сталося, коли в листопаді в невеликій пострадянській країні прозахідний уряд раптом розвалився, а йому на зміну прийшов новий, строго лояльний до Москви.

В Кишиневі ходять навіть плітки про те, що новий міністр закордонних справ країни Ауреліу Чокой збирається прибрати всі європейські прапори зі свого міністерства. Про це пише The Economist, додаючи, що сам міністр здається шокованим, якщо його спитати про це самого. Він запевняє, що прапори нікуди не подінуться. І взагалі, у відносинах Молдови й ЄС не буде «жодних змін взагалі». Однак, з 2013 року Росія наклала ембарго на молдовське вино й аграрно продукцію. Тож новий голова МЗС хоче «прагматичних відносин» з Москвою.

Читайте такожКонституційний суд Молдови пішов у відставку у повному складі

Відео дня

Через бідність Молдові важко постояти за себе. А її економіку багато років грабували, особливо в роки роботи уряду, який називав себе проєвропейським. Тепер, за словами, Чокой, молдовські проблеми настільки гострі, що в разі поразки його уряду через десятиліття країна може стати лотом на аукціоні Sotheby’s «зі стартовою ціною один євро».

Видання пише, що Чокой не помиляється, коли називає проблеми своєї країни екзистенційними. Еміграція наразі досягла такого високого рівня завдяки ендемічній корупції, нестабільності економіки й кращих зарплат в ЄС, що, як прогнозує одне з досліджень, до 2035 року в країні залишаться лише 2,1 мільйона людей. Хоча в 1989 році тут жили 4,3 мільйони.

Російські посягання в цьому кутку Європи не нові. В 1918 році новонароджена Молдовська Республіка об’єдналася Румунією на нетривалий період. В 1940-му СРСР відновив тут старі позиції Російської імперії й зберігав їх аж до розпаду в 1991 році. Проросійський президент Молдови Ігор Додон використав фото, на яких він стоїть поруч з Володимиром Путіним, щоб перемогти на виборах. Записи його розмов, які стали доступні громадськості, він говорить про те, що його партія отримала фінансування в Росії. Сам Додон запевняє, що його слова вирвані з контексту. Минулого червня молдовський президент об’єднався з проєвропейським політиком Майєю Санду, щоб визволити країну з-під влади олігарха Влада Плахотнюка. Він очолював на той час правлячу партію в країні. Вважається, що він втік у Маямі.

Читайте такожForeign Policy: Україна змушує сепаратистів у Придністров'ї зближатися з Кишиневом і Заходом

В листопаді обнадійлива коаліція розвалилася. Санду стверджує, що новий уряд, за який проголосувала Соціалістична партія Додона й депутати від колишньої партії Плахотнюка, проросійський. Але він зробить все, щоб Захід лишався задоволеним. Адже Європа і США надає критично важливі позики в той час, як Росія стріляє. Санду також розповіла, що Додон сказав їй про своє небажання створювати незалежну антикорупційну силу, яка б арештовувала брудних політиків.

Санду втратила посаду, але вона не вибула з гри. Аналітик Вадим Пістрінчук вважає, що їй потрібно менше «хороших й розумних» людей в оточенні й «більше бійців». Росія заповнює Молдову фальшивими «новинами» й грошима. Західні уряди тим часом повчають демократії й правам людини.

«Це схоже на ситуація, коли одна сторона вчить боксу, а інша – балету», - сказав аналітик.