В Ірані вимагають вислати іранського посла, який  сходив на мітинг пам'яті рейсу PS752  / REUTERS

В Ірані депутат меджлісу в неділю, 12 січня, закликав вислати з країни британського посла Роба Макейра за участь у мітингу протесту в Тегерані проти Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) в зв'язку зі знищенням силами КВІР українського пасажирського літака «Міжнародних авіаліній України».

Читайте такожВ Ірані створили робочу групу для допомоги родинам жертв трагедії українського "Боїнга"

Про це заявив Алаеддін Боруджерді, який раніше обіймав пост заступника голови МЗС Ірану, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

«Будучи послом, треба знати закони і приписи країни і поважати дипломатичні критерії», - зазначив він.

Інформаційне агентство Tasnim цитує слова депутата, який заявив, що дипломату, який бере участь у протестних акціях, що стосуються внутрішніх справ Ірану, нічого робити в Ірані. Тому міністру закордонних справ Ірану Мохаммеду Джавадку Заріфу варто вислати британського посла, вважає Боруджерді.

Напередодні увечері Роб Макейр був затриманий на кілька годин за участь у протестному заході в Технологічному університеті імені Аміра Кабіра в зв'язку з катастрофою українського авіалайнера. Правоохоронні органи Ірану звинуватили його в тому, що він провокував демонстрантів на вчинення «радикальних дій».

Сам Макейр стверджує, що він не брав участі в демонстрації, яка почалася після траурної церемонії в пам'ять про 176 жертви катастрофи українського літака.

«Можу підтвердити, що я не брав участі в жодних демонстраціях! Ходив на захід, анонсований як траурна церемонія в пам'ять про жертв трагедії PS752. Цілком нормальне бажання - віддати шану: деякі з жертв були британцями. Пішов через п'ять хвилин, коли дехто почав скандувати гасла», - написав британський посол у своєму мікроблозі в Twitter.

Як повідомляв УНІАН, Літак рейсу PS752 розбився в Ірані 8 січня, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули. 11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки».

Президент України заявив, що Київ наполягає на офіційних вибаченнях з боку Ірану, проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих і виплат компенсацій.

У Тегерані напередодні почалися акції протесту. Сотні людей вийшли з вимогою покарати винних у катастрофі літака Міжнародних авіаліній України », збитого іранською ракетою. Між протестувальниками та поліцією почалися сутички.