Меморіал в актовій залі Університету Торонто / REUTERS

У кількох містах Канади пройшли заходи зі вшанування пам'яті 176 загиблих внаслідок аварії літака Boeing 737-800 компанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані 8 січня.

Близько 2000 людей створили меморіал в актовій залі Університету Торонто. Учасники заходу виконали гімн Канади та найвідомішу патріотичну пісню Ірану, передає Громадське.

Прем’єр-міністр провінції Онтаріо, де розташоване місто Торонто, Даґ Форд, також висловив свої співчуття родинам загиблих.

"Моє серце крається через 176 невинних душ, які загинули в аварії рейсу PS752. Ми всі вражені й відчуваємо біль іранської громади. Жителі Онтаріо, Канади й усього світу оплакують загиблих разом із вами й вимагають справедливості для жертв цієї жахливої трагедії", - написав він у Twitter.

Ще один захід зі вшанування пам’яті відбувся в Університеті Альберти, що в місті Едмонтон, де навчалися й викладали деякі із загиблих канадців.

На ньому були присутні близько 1700 людей, зокрема прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та міністр закордонних справ країни Франсуа-Філіп Шампань.

"Ви можете почуватися нестерпно самотніми, але ви не самотні. Цього вечора, завтра і на дальші роки уся ваша країна - з вами", - звернувся Трюдо до друзів і близьких жертв трагедії в спортивному залі університету, де й відбувався захід.

"Ми не заспокоїмося, поки не матимемо відповідей, поки не встановиться справедливість, а винні будуть притягнуті до відповідальності", - сказав канадський прем'єр.

Відео: Global News

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Читайте також"Краще б я був на борту": командувач КВІР вибачився за збиття українського літака

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Командувач ВПС і військово-космічними військами Корпусу вартових Ісламської революції, бригадний генерал Амір-Алі Хаджізаде взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Він заявив, що оператор іранської системи протиповітряної оборони помилково прийняв літак МАУ за "крилату ракету".

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих до 19 січня і виплат компенсацій.