Руді Джуліані / REUTERS

Є кілька речей, з якими можуть погодитися обидві сторони дебатів про імпічмент, але одна з них, здається, така: вони не люблять все, що стосується Рудольфа В. Джуліані.

Адвокат Трампа Джейн Раскін намагалася дати пояснення щодо Джуліані на початку цього тижня (неправдоподібно), називаючи його «другорядним гравцем» та посилаючись на цитату про «богохульника, розбійника, ренегата», щоб дати йому характеристику. Сенатор-республіканець з Техасу Джон Корнін заявив, що Джуліані не має відношення до імпічменту. І рідкісний двопартійний запит до команди захисту Трампа в четвер, по суті, просив приборкати Джуліані, - пише Аарон Блейк на сторінках Washington Post.

Читайте такожWashington Post: У партнера Джуліані був доступ до сім'ї Трампа для просування кампанії в Україні

Відео дня

Незважаючи на те, що в п'ятницю судовий розгляд у справі про імпічмент завершувався, ми дізналися дещо суттєве про зусилля Джуліані щодо України. Це посилить підозри, що він змішує свою неоплачувану роботу в якості особистого адвоката Трампа з іншим бізнесом.

Автори The Washington Post Розалінд Хельдерман, Пол Сонн, Девід Л. Стерн і Джош Доусі повідомляють, що Джуліані обговорював від імені Трампа одного зі своїх колишніх клієнтів під час зустрічі з головним помічником президента України Володимира Зеленського. Цей колишній клієнт – мер Києва і колишній чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі Віталій Кличко.

Коли відбувалася зустріч Джуліані з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком в Мадриді на початку серпня, Зеленський збирався в рамках повноваження президента звільнити Кличка з окремої посади голови Київської міської державної адміністрації. За словами колишнього соратника Джуліані Лева Парнаса, бізнесмена, проти якого тепер висунуті звинувачення, Джуліані попросив Зеленського зменшити свій запал і не приймати рішення, що значно обмежило б владу Кличка. Донині Зеленському ще належить довести справу до логічного кінця.

Читайте такожПарнас розповів Washington Post, як Кличко "поплакався" Джуліані і залишився в кріслі голови КМДА

"Руді сказав йому: 'Простежте за тим, щоб Кличко залишився'", – повідомив повідомив в інтерв'ю The Washington Post Парнас, який брав участь в зустрічі.

В наступному місяці Джуліані повторив цей сигнал у Twitter.

«Обмеження повноважень мера Києва Кличка було дуже поганим знаком», – написав Джуліані, в неявній формі критикуючи Зеленського, додавши, що мера, колишнього чемпіона з боксу, "дуже поважають в США".

Зеленський дав задній хід, і майже через півроку Кличко все ще займає свою посаду.

У Мадриді радник Зеленського, Андрій Єрмак, підтвердив у своїй заяві, що він і Джуліані обговорювали Кличка, але заперечував, що особистий адвокат Трампа чинив будь-який тиск від імені Кличка.

Парнас додав: «Єрмак в основному говорив, що він зробить все, що в його силах, що він особисто зустрінеться з Кличком і постарається вирішити це питання. Він це пообіцяв Руді».

Єрмак з цим не погоджується. Його версія подій, по суті, така: вони говорили про Кличка, так, але Джуліані не звертався з таким проханням і завбачливо зазначив, що він не чинить тиску.

Читайте такожДжерела NYT в оточенні Кличка розповіли, як він після зустрічі з Джуліані хвалився, що залишається в кріслі

«Джуліані поцікавився моєю думкою про Віталія Кличка як мера, – сказав Єрмак. – У той же час він відразу ж заявив, щоб я не сприймав це питання як спробу вплинути на мене».

Єрмак додав, що «будь-яке твердження, що на зустрічі Джуліані намагався нав'язати мені якусь думку або що було досягнуто якусь угоду, є хибним».

Це не перший випадок, коли Україна не погоджується з повідомленнями про потенційно проблемні дії Трампа і Джуліані, але це варто розглядати в належному контексті.

Частина цього контексту полягає в тому, що в України є безліч причин уникати віддалення від Трампа – сотні мільйонів, насправді. Юридична команда Трампа неодноразово вказувала на Зеленського, кажучи, що він не відчував тиску з боку Трампа, але Зеленський не може в дійсності звинуватити Трампа в тиску на нього і чекати збереження хороших відносин. Більше того, існує безліч доказів того, що на Зеленського чинився досить значний тиск, серед них – листування, яке свідчить, що його помічники були дуже стурбовані втягуванням в американську політику.

Читайте такожBloomberg: Поки Трамп намагався використати Україну, в Києві намагалися використати Трампа

Точно так само Єрмак минулого місяця спростував свідчення посла США в Європейському Союзі Гордона Сондленда про те, що Сондленд сказав йому, що існував пов'язаний з військовою допомогою факт quid pro quo (лат. «послуга за послугу» - ред.). Хіба що Сондленд – не єдиний, хто свідчить про це; таке ж свідчення дав і Тім Моррісон, який був названий юридичною командою Трампа надійним свідком.

Як і в цьому випадку, у Єрмака сьогодні є підстави применшувати ідею про те, що Джуліані зробив щось не так. Але навіть якщо його версія точно відповідає дійсності, неважко побачити, як тяжіють над українцями заяви Джуліані. Як повідомляє команда The Washington Post:

"Розстановка сил на зустрічі в Мадриді, безумовно, була на користь Джуліані. У той час команда Зеленського терміново намагалася організувати зустріч у Білому домі з Трампом, щоб послати рішучий сигнал Росії, яка веде опосередковану війну на Сході України вже більше п'яти років. А кількома днями раніше, під час телефонного дзвінка з Зеленським, Трамп дав зрозуміти новому українському президенту, що йому потрібно вести справи з Джуліані, щоб заручитися підтримкою Білого дому."

Читайте такожBloomberg: В Україні політики сахаються від Джуліані

Тут вирішальне значення має часова шкала. Це сталося через тиждень після дзвінка Трампа з Зеленським, який відбувся 25 липня. Трамп тільки що особисто повідомив Зеленському, чого він хоче. Він тільки що затвердив Джуліані в якості свого емісара з цих питань. Зеленський бачив, як віце-президент США Майк Пенс був відкликаний з делегації США на інавгурації українського президента в травні, і він дуже хотів, щоб зустріч в Овальному кабінеті узаконила його свіже президентство, але він її не отримав.

Юридична команда Трампа стверджувала, що ніякого тиску не було, тому що Зеленський отримав військову допомогу, не оголосивши про розслідування (стосовно колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина, Хантера Байдена. - ред.). Але допомога прийшла лише після того, як стало відомо про скаргу інформатора, і після двопартійного шуму. Аналогічним чином, команда Трампа сумнівно стверджувала, що Зеленський отримав зустріч, яку він хотів, але у формі короткої розмови в Організації Об'єднаних Націй у вересні.

У цьому виступі Зеленський дав зрозуміти, що все ще чекає зустрічі, яку він насправді хотів. Навіть у п'ятницю (31 січня 2020 р.), за декілька годин до того, як видання The Washington Post повідомило про зустріч з Кличком (Джуліані зустрічався з радником Зеленського, Андрієм Єрмаком, в Мадриді в серпні 2019 гю - ред.), Зеленський з'явився з держсекретарем Майком Помпео в Києві і знову говорив про те, що хоче зустрічі в Білому домі. В цей момент ніхто не може заперечувати, що ця зустріч може використовуватися як важіль і що дисбаланс сил зберігається.

Читайте такожAssociated Press: Теорія про втручання України у вибори США лишається у грі всупереч всім доказам

Тому, коли Джуліані зустрічається з Єрмаком в серпні і заводить мову про Кличка, йому, ймовірно, навіть не потрібно про це просити безпосередньо. І навіть якщо Джуліані попередив, що не чинить жодного тиску, легко побачити, що Єрмак з'єднав усі точки.

Варто також підкреслити, що шість місяців потому Кличко залишається на своїй посаді. І це незважаючи на те, що Кабінет міністрів України у вересні ухвалив рішення, що дозволяє його звільнення. Зеленський не підписав його. Це не обов'язково через Джуліані – внутрішня політика, безумовно, може бути в грі. Але не виключено, що Джуліані міг зіграти свою роль, враховуючи дисбаланс сил і те, що команда Трампа неодноразово показувала, на що вона готова.

Це один з найбільш переконливих індикаторів на сьогоднішній день, що Джуліані міг використовувати свою роботу на Трампа, щоб робити свою роботу, не пов'язану з Трампом, – навіть змішуючи їх на одних і тих же зустрічах. Схоже, що це додає певну актуальність питання, на яке інший особистий адвокат Трампа, Джей Секулоу, відмовився відповідати в середу на суді у справі про імпічмент: хто ж оплачує проїзд і витрати Джуліані?