REUTERS

«П’ять, чотири, три, два, один… Ми вийшли!» - зворотній відлік до Brexit був немов на Новий рік, хоч і його запустили об 11:00 вечора замість півночі й в січні, а не в грудні. Та й куранти Біг-Бена лунали із запису, адже сам годинник на ремонті.

Однак, радість тисяч прихильників виходу з ЄС на Парламентській площі в Лондоні була справжньою, коли Велика Британія офіційно позбулася членства в європейській організації минулої п’ятниці. Цей день став переломним у європейській історії. Адже вперше ЄС скоротився з 28 до 27 країн-учасниць, втративши 66 мільйонів громадян, - пише EUObserver.

Шотландія теж вийшла з Євросоюзу в п’ятницю, будучи частиною Об’єднаного Королівства. Але більшість шотландців хочуть повернутися, про що свідчать дані опитувань. Більшість у шотландському парламенті проголосувала минулого тижня за проведення другого референдуму про незалежність. А перший міністр Нікола Стерджен шукає спосіб якомога швидшого повернення свого королівства в європейських клуб.

Відео дня

Читайте такожУ Лондоні запрацювало представництво ЄС у Британії

На Парламентській площі в Лондоні натовп з переважно чоловіків, які підтримують Brexit, святкували кінець членства в ЄС, співаючи «Прав, Британіє, морями», а також інші патріотичні пісні, махаючи при цьому національними прапорами. Алкоголь був заборонений на площі. Учасники святкування дивилися епізоди 47-річного членства Великої Британії в ЄС на великому екрані. Фільм включав відому вимогу прем’єр-міністра Маргарет Тетчер, щоб Брюссель «повернув нам гроші».

Але після святкування моменту Brexit, що чекає Лондон далі? Наступні 11 місяців будуть спокійним перехідним періодом, впродовж якого Британія й ЄС будуть обговорювати майбутні відносини. Прем’єр-міністр Борис Джонсон збирається виступити з ключовою промовою сьогодні, 3 лютого, щоб пояснити позицію своєї країни на переговорах. У свою чергу, головний представник Єврокомісії на переговорах Мішель Барньє збирається відповісти оголошенням побажань ЄС.

Джонсон віддав би перевагу угоді на зразок тієї, яка діє між європейською організацією й Канадою. Однак, все може закінчитися й без будь-якої угоди. А майбутня торгівля між сторонами буде регулюватися умовами СОТ. З’явилися ознаки того, що Джонсон готується до жорсткої гри.

Читайте такожБританія після Brexit не буде дотримуватися стандартів ЄС - Джонсон

Його міністр закордонних справ Домінік Рааб минулого тижня розіслав телеграми усім закордонним місіям, в яких було зазначено, що британські дипломати дистанціюються від колег з ЄС й будуть сидіти окремо від них в міжнародних організаціях. З боку союзу Барньє оголосив вимогу «зрівняти ігрове поле». Це означає, що торгівля між ЄС і Великою Британією повинна опиратися на правила організації, щоб не понижувати стандарти. Очікується, що Джонсон погодиться прийняти європейські правила щодо продовольства, прав працівників й довкілля. Але під питанням, чи Лондон визнає юрисдикцію Європейського суду вирішувати, чи були порушені правила ЄС.

Тим часом, Брюссель буде зайнятий власними міжнародними справами включно з міграційною політикою, європейською зеленою угодою й новим семирічним бюджетом. Обговорення останнього завжди були складними. Але цього разу розмова буде ще складнішою без внесків Великої Британії. Внески королівства були третіми чи четвертими за розміром в бюджеті ЄС впродовж останніх років. На ці гроші припадало приблизно 13% від всієї суми. На думку лорда Джона Керра, переговори про майбутні британсько-європейські відносини можуть стати «огидними», спровокувавши злість на ЄС.

Читайте такожFinancial Times: Британія може заморозити активи Росії після Brexit

Лорд Керр написав відому статтю 50 угоди про ЄС, згідно з якою країни-учасниці можуть покинути союз.

«Як стає очевидно, щасливого завершення цих переговорів не буде. Люди почнуть звинувачувати іноземців», - вважає він, додавши, що без Британії союз теж зміниться.

«Разом з Нідерландами, Данією й іншими скандинавськими країнами, ми були найбільше зацікавлені у вільній торгівлі із зовнішнім світом», - сказав він.

Країни Балтії теж будуть більше стривожені після виходу Британії, яка традиційно займала більш жорстку позицію проти Кремля. Але історична оцінка Brexit, перш за все, буде залежати від того, як Британія й ЄС будуть економічно почуватися один без одного. Таким чином, все буде залежати від торговельної угоди, яка б служила інтересам обох сторін.