REUTERS

В сирійській провінції Ідліб турецький президент Раджеп Таїп Ердоган і володар Кремля Володимир Путін зберігають курс на протистояння. Туреччина розширює свою військову присутність на цьому шматку Сирії. Чи покличе вона скоро на підмогу НАТО?

Про це пише Der Spiegel, нагадуючи, що словесна перепалка між Росією й Туреччиною у Сирії триває вже давно. В російському МЗС нещодавно заявили, що нібито виключно Анкара несе відповідальність за посилення насильства в Ідлібі. Ердоган, у свою чергу, майже відкрито пригрозив Путіну війною.

Читайте такожЕрдоган обіцяє знищувати армію Асада в будь-якій частині Сирії

Відео дня

«Ми сказали Росії, що якщо ви не припините бомбардування, ми зробимо те, що вважаємо за потрібне», - заявив турецький президент.

Тепер в регіоні люди гадають, чи не стане Ідліб по-справжньому місцем, де відбудеться сутичка турецьких і російських військ. Впродовж останніх років Путін й Ердоган підтримували «чоловічу дружбу». За час після невдалої спроби перевороту в Туреччині, яка сталася в липні 2016 року, президенти розмовляли більше 70 разів. Навряд чи знайдеться інший лідер країни, з яким би Ердоган підтримував тісніші відносини. Анкара, попри протест США, купила російські ракети С-400. Крім того, Москва будує на турецькій території атомну електростанцію.

Але попри все це, у багатьох зовнішньополітичних питаннях їхні позиції сильно розходяться. Обидва автократа по-різному дивляться на Лівію, Кіпр, на війну в Нагірному Карабаху, яку ведуть Вірменія й Азербайджан. Але Сирія стала місцем найбільш небезпечнішого суперництва для них.

«Наступ режиму Башара Асада й Росії в провінції Ідліб створює тиск на Туреччину. Згідно з даними ООН, на турецькому кордоні перебуває більше півмільйона сирійських біженців. Сам Ердоган заявляє про мільйон людей. Туреччина, яка прийняла приблизно 3,5 мільйона сирійців, боїться ще однієї міграційної кризи», - пише німецьке видання.

«Ситуація в Ідлібі неприйнятна. Ми були терплячими надто довго», - сказав Ердоган.

Читайте такожFinancial Times: Європа скоро відчує біль від нової бійні в Сирії, яку влаштувала Росія

Атаки військ сирійського режиму проти турецьких військових в Ідлібі закінчилися смертю більш ніж двох десятків солдатів Туреччини за останні кілька днів. Анкара відповіла контратаками, які вбили сотні сирійських солдатів, про що заявляє турецький уряд. Після цього ситуація лише погіршилася. Армія Туреччини відправила додаткові сили в зону бойових дій. «Сирійська обсерваторія з прав людини» повідомляє, що понад 600 одиниць військової техніки Туреччини перетнули кордон. Сирійський режим оточив кілька турецьких військових контрольних пунктів в Ідлібі. Ердоган поставив Асаду ультиматум. Якщо сирійська армія до кінця місяця не виведе свої сили за межі контрольних пунктів Туреччини, Анкара почне діяти на власний розсуд. Партнер турецького президента по коаліції Девлет Бахчелі вже оголосив про необхідність розробити план наступу на Дамаск з метою «ліквідації тирана».

Der Spiegel пише, що поки складається враження, що Ердоган лише хоче зайняти загрозливу позицію, щоб добитися бажаного результату на переговорах. Директор наближеного до уряду аналітичного центру Seta Бурханеттін Бюран натякнув, що Туреччина хоче створити в Ідлібі буферну зону на зразок тієї, яка з’явилася на північному сході Сирії.

Читайте такожДиктатор Асад захопив найбільше місто Сирії Алеппо, РФ ввела туди "зелених чоловічків"

Росія контролює небо над Ідлібом. Ердоган, напевне, добре розуміє, що без згоди Путіна його дії в Сирії досить обмежені. Разом з тим, існує ризик того, що через нарощування військової присутності й бойової риторики ситуація може вийти з-під контролю.

«В такому випадку турецький уряд, здається, сподівається на допомогу Заходу», - йдеться в статті.

Спеціальний представник США по Сирії Джеймс Джеффрі був минулого тижня в Анкарі.

«Наш союзник Туреччина в небезпеці. І ця небезпека надходить від Росії й режиму Асада», - сказав він.

Один з турецьких журналістів запитав Джеффрі, що буде, якщо конфлікт між Туреччиною і Росією загостриться? Чи НАТО прийде на допомогу Туреччині? Схоже, відповідь на це питання доведеться дати найближчим часом.