Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей / REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила про необхідність дворічного перехідного періоду після Brexit, протягом якого торгівля з країнами Євросоюзу буде вестися на колишніх умовах, передає Бі-Бі-Сі.

"Протягом цього імплементаційного періоду доступ до ринків один одного збережеться в тому вигляді, в якому він існує зараз, і Британія також повинна брати участь у забезпеченні нинішніх заходів безпеки", - сказала Мей під час виступу в італійській Флоренції.

Читайте такожТереза Мей: британці ніколи не відчували себе в ЄС як вдома

Відео дня

Британський прем'єр також запропонувала укласти новий договір, який, за її словами, зробить відносини у сфері безпеки Великої Британії і ЄС ще більш тісними.

Мей підтвердила, що Велика Британія залишить ЄС у березні 2019 року, проте не сказала, скільки вона має наміру платити в європейський бюджет протягом цих двох років. За оцінками експертів, ця сума становить близько 20 млрд євро.

У своїй великій промові Мей також пояснила, що під час перехідного періоду європейські громадяни, як і раніше, зможуть вільно приїжджати до Великої Британії, але повинні проходити процедуру реєстрації.

"Під час періоду імплементації люди як і раніше зможуть приїжджати, жити і працювати у Великій Британії, але буде система реєстрації - це важлива частина підготовки до нового режиму", - додала вона.

Мей підкреслила, що на кордоні між Північною Ірландією та Ірландією після виходу Великої Британії зі складу ЄС не з'явиться жодних бар'єрів та митної інфраструктури, додає Deutsche Welle.

Читайте такожУ Британії хочуть укласти угоду про зону вільної торгівлі з Україною після Brexit

Вона також пообіцяла, що її країна "поважатиме зобов'язання, які ми маємо протягом періоду нашого членства" в Євросоюзі. "Я не хочу, щоб наші партнери побоювалися, що їм необхідно буде сплачувати більше або отримувати менше в рамках решти поточного бюджетного плану у зв'язку з нашим рішення вийти зі складу ЄС", - зазначила Мей.

Британський прем'єр також заявила, що виступає за те, аби суди Великої Британії враховували рішення, винесені Судом ЄС щодо прав громадян країн Євросоюзу. Для цього Мей пообіцяла внесення змін у британське законодавство.