Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це він сказав, відповідаючи на запитання парламентаріїв в Овальному залі Будинку уряду.

«Я ніколи на це не піду. Не піду, тому що я слуга свого народу, пробачите за патетику, і для мене це не гучні слова, і знаю настрої людей», - підкреслив Президент Білорусі.

О.Лукашенко зазначив, що йому дуже важко далися останні два смертні вироки - за теракт у мінському метро.

Відео дня

«Або ось ці два негідники. Ви знаєте, чого мені коштували ось ці два останніх винесених смертних вироки? Ви цього не знаєте. Коли весь світ на тебе тисне і вважає, що мало не я терорист. Я вимушений ухвалювати рішення. Мені це треба як людині? Та сто років не треба! Але ж я Президент. І я повинен зробити справедливо, як вимагає суспільство», - підкреслив О.Лукашенко.

«Ось вам на стіл поклали документ - проект указу про помилування: двоє негідників увірвалися до квартири, зґвалтували дочку, розрубали на шматки, кинули у ванну, залили водою. А дочці цій було 12 років. Ваші дії? Ось у мене лежить документ на столі: що мені робити? Тому у мене миттєво всередині все закипає після того, як я це читаю, і я миттєво затверджую рішення: відхилити помилування», - з обурення сказав Президент Білорусі.

О.Лукашенко вважає, що ті, хто виступав проти виголошення смертних вироків за теракт у мінському метро, висловлювали не стільки свою особисту думку.

«Ви думаєте, ті, хто виступав проти непомилування цих людей, так думають? Та ні. Вони за чиєюсь вказівкою сурмили, а інші просто за компанію. Вони таку позицію займають. Але я думаю: а якби ти потрапив або твоя сім'я в таку ситуацію, яку б ти позицію зайняв?», - спитав білоруський Президент.

За словами О.Лукашенка, «важке це питання, важко його публічно обговорювати».

«Ми колись ризикнули порадитися з народом, винесли це питання на референдум. Для мене - це закон. І більш того, коли суди очевидну страту, яка у нас не скасована, і не тільки у нас, але й в оплоті демократії США, інших державах, підміняють довічним ув’язненням або якимсь іншим строком, я позитивно не оцінюю роботу судів і не підтримую», - сказав Президент Білорусі.

«Якщо ти, гад і негідник, ідеш на дикі злочини, ти повинен нести за це відповідальність», - вважає О.Лукашенко.

При цьому він не виключив, що, можливо, все ж таки «наше суспільство підійшло до того, щоб ввести мораторій або скасувати смертну кару».

«Можливо, підійшло. Тоді ухвалимо рішення разом (з парламентом – УНІАН)», - сказав О.Лукашенко.

*** Білорусь – єдина країна в Європі, де все ще застосовується смертна кара.