REUTERS

Перший президент СРСР Михайло Горбачов закликає розпустити Державну думу Російської Федерації.

Так він прокоментував «Російській службі новин» ініціативу депутатів порушити проти нього кримінальну справу.

«Треба для початку розібратися в тому, де та Дума, яка голосувала під оплески за прийняття Біловезьких угод. Нова Дума теж вимагає до себе пильної уваги, тому що саме вона взялася за минуле, значить, всі справи в сьогоденні вона вирішила. Однак ми знаємо, що багато чого треба робити і, значить, таку Думу потрібно розпустити», - пояснив перший президент СРСР.

Відео дня

Горбачов зізнався, що новина про можливе порушення кримінальної справи його не засмутила.

«Мене засмутило те, що ми живемо в країні, де така влада», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, група депутатів Державної думи Російської Федерації пропонують притягнути до кримінальної відповідальності Горбачова за розвал СРСР.

Читайте такожРФ відмовилася від військової інтервенції в Україну на користь розв'язування громадянської війни - експерт

Зокрема, 5 депутатів підготували запит на ім'я генпрокурора Росії з вимогою провести прокурорську перевірку подій, які відбувалися у період розпаду СРСР. Депутати у своєму зверненні вказують, що громадяни СРСР на референдумі висловилися за збереження єдності держави, а вищі радянські керівники зробили незаконні дії, які призвели до розвалу країни. На підставі звернення і прокурорської перевірки депутати розраховують на порушення кримінальної справ, у тому числі і стосовно останнього радянського керівника - Горбачова.

Горбачову ставлять в провину створення Держради СРСР і керівництво цим органом, який не був передбачений за Конституцією СРСР як орган державної влади. Саме Держрада приймала постанови про визнання незалежності прибалтійських радянських республік, хоча подібні рішення не могли приймати і легітимні органи влади.

Читайте такожДалай-Лама і Горбачов відвідають саміт Нобелівських лауреатів у Варшаві

Депутати вказали Генпрокуратурі, що такого роду злочини не мають терміну давності, а сам Горбачов не має на сьогодні імунітету проти кримінального переслідування.