REUTERS

Таку позицію Росії висловив уповноважений МЗС з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов на конференції російських співвітчизників Латвії, Литви та Естонії.

Читайте такожКраїни Балтії збільшують військові витрати, побоюючись стати наступною жертвою Росії

"Міжнародне співтовариство повинне рішуче перешкодити подальшому грубому утиску прав російськомовного населення в країнах Прибалтики, наростанню і без того зашкалюючої політизованої русофобії", - сказав у ході виступу Костянтин Долгов.

Відео дня

"Не будемо миритися з повзучим наступом на російську мову, який ми спостерігаємо в Прибалтиці. Вважаємо відомі кроки латвійської та естонської влади, спрямованими на утиск статусу і становища російської мови, грубим порушенням прав людини", - заявив представник МЗС.

За словами Костянтина Долгова, в МЗС вважають неприйнятним той факт, що представники національних меншин в країнах Балтії не мають можливості спілкуватися рідною мовою з владою, а також використовувати рідну мову в топографічних назвах. "Більше 50% населення, що проживає у найбільших латвійських містах, які за своїм етнічним складом є російськомовним. Це - кричущий факт найгрубішого порушення прав людини у самому серці цивілізованої Європи", - зазначив Костянтин Долгов.

Крім того, представник російського МЗС висловив невдоволення щодо отримання громадянства в Латвії та Естонії. "Гострою залишається проблема масового безгромадянства в Латвії та Естонії...Вимагаємо від міжнародного співтовариства чинити рішучий вплив на латвійську та естонську владу з тим, щоб це ганебне явище було назавжди припинене в Європі", - сказав Костянтин Долгов.

Також представник російського МЗС висловив стурбованість зростанням неонацистських і ксенофобських настроїв у Європі, наводячи приклад розвитку подій в Україні після "антиконституційного перевороту" і "збройного захоплення влади".

"Лінія українських ультрарадикалів і неонацистів на побудову "етнічно чистої" української держави - завжди була неприкритою. Конкретних фактів і підтверджень цьому можна знайти безліч", - підкреслив Костянтин Долгов.