Валерій Клочок пояснив, чому важлива потенційна зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна / колаж УНІАН, скріншоти з відео

Наступного місяця може відбутися зустріч президента США Джо Байдена та лідера КНР Сі Цзіньпіна на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Це гарний сигнал для усього світу, хоча зустріч і матиме проміжний характер. 

Таку думку висловив в ефірі "24 каналу" керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок. За його словами, ця зустріч готувалася давно. Вона подається як налагодження торгово-економічних зв'язків між країнами.

Експерт зауважив, що товарообіг між США та Китаєм сягає понад 600 мільярдів доларів на рік, тоді як із Європою – 800 мільярдів. Через це збереження відносин як зі Штатами, так і з Європою для Китаю важливе. 

Відео дня

"Проміжною була зустріч між Джо Байденом та Сі Цзіньпіном в рамках саміту G20 минулого року на Балі. Зараз ми відзначаємо низку візитів до Китаю американських представників. У свою чергу Ван Ї зараз працює в США. Китай пішов на зустріч США контактувати і відновлювати відносини", – пояснив Клочок. 

Форум стане для Сі приводом поїхати до США без зобов'язань. Він також зможе поспілкуватися віч-на-віч із Джо Байденом, почути його побажання та зіставити компроміси.

Водночас не виключено, що Сі привезе і певні особисті положення. По-перше, варто брати до уваги, що Путін відвідав форум у Пекіні, що свідчить про те, що Китай тримає РФ на контакті. Крім того, не варто забувати про останні заяви Сі Цзіньпіна щодо Тайваню, які можуть свідчити про претензії лідера КНР на ці території. Також може обговорюватися співпраця Китаю та Ірану щодо нафти.

"На цьому тлі вибивається Путін, який погрожує ядерними випробуваннями, вихід з договору про непроведення ядерних випробувань, зустріч з терористами ХАМАС – це низка дій, які відбуваються за мовчазної згоди Китаю", – наголосив аналітик.

Саміт АТЕС важливий і тим, що його лідери визначатимуть геополітичну конструкцію майбутнього світу.

"Але на мою думку, це вказує на повний крах планів Путіна, який колись намагався будувати багатополярний світ", – резюмував Клочок.

Зустріч Байдена і Сі: що відомо

За даними AP, у Китаї та США працюють над організацією зустрічі Байдена та Сі Цзінпіна на полях форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, який пройде в американському Сан-Франциско. 

Агентство зазначає, що принципову угоду про проведення переговорів країни виробили під час зустрічі Міністра закордонних справ Китаю Ван І із державним секретарем Ентоні Блінкеном і радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном. Проте точний час, місце та інші деталі цієї зустрічі ще не визначені остаточно.

Директор Китайської програми Вашингтонського аналітичного центру Stimson Юн Сунь вважає, що головним аспектом стане стабілізація двосторонніх відносин.

Вас також можуть зацікавити новини: