Джо Байден і Володимир Путін / фото REUTERS

Група з 30 когресменів лівого крила Демократичної партії США закликала президента Америки Джо Байдена кардинально змінити свою стратегію щодо війни в Україні та вести прямі переговори з Росією.

Лист, надісланий групою конгресменів до Білого дому в понеділок, як пише The Washington Post, може чинити тиск на Байдена.

У листі 30 демократів закликають очільника американської держави поєднувати безпрецедентну економічну і військову підтримку, яку США надають Україні, з "попереджувальним дипломатичним поштовхом", подвоївши зусилля з пошуку умов для припинення вогню.

Відео дня

Демократи особливо стурбовані тим, що США не ведуть регулярний діалог з Росією для припинення затяжної війни, яка призвела до загибелі тисяч людей і до переміщення 13 мільйонів осіб. 

Ліберальні демократи зазначають, що катастрофічні наслідки війни все більше відчуваються далеко за межами України, в тому числі у вигляді зростання цін на продукти харчування і газ у США і стрибків цін на пшеницю, добрива і пальне. Також вони згадали про небезпеку ядерного удару з боку Москви.

Представник Білого дому Джон Кірбі, відповідаючи на лист законодавців, сказав, що адміністрація "цінує їхню дуже вдумливу заклопотаність", але повторив, що українці повинні відігравати ключову роль в будь-яких дипломатичних ініціативах.

Що Байден говорив про Путіна і позиція США щодо переговорів з РФ

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій в Раді національної безпеки Штатів Джон Кірбі заявляв, що рішення щодо переговорів між Україною і США для врегулювання повномасштабного конфлікту ухвалюватиме тільки український президент Володимир Зеленський.

А США мають намір надавати главі України підтримку під час переговорів України і РФ.

Нагадаємо, в березні 2021 року Байден в інтерв'ю для ABC News заявив, що вважає Путіна вбивцею.  Також він називав російського президента "головорізом" і "кривавим диктатором", який "веде аморальну війну проти народу України". А після зустрічі з українськими біженцями в Польщі - "різником".

6 жовтня Байден порівняв ядерні погрози Кремля з Карибською кризою 1960-х років і попередив про ризик "Армагеддону".

Вас також можуть зацікавити новини: