Рішення про виведення американських військ з Афганістану ухвалив ще президент США Дональд Трамп, і його мотивація була цілком зрозуміла. Контингент США 20 років сидів в Афганістані, на це йшли величезні витрати, там гинули американські військовослужбовці. Але американці – не гумові, а їх бюджет – не нескінченний. Тому, перерозподіляючи сили та ресурси, Вашингтон вирішив піти з Афганістану. Крім того, там прекрасно розуміли, що в Афганістані американців багато хто сприймав як окупаційну адміністрацію. З точки зору Талібану, вона була такою, при цьому таліби виглядали патріотами, які звільняють країну.

Тому рішення США про виведення військ з Афганістану було цілком логічним. Але дивує те, наскільки по-ідіотськи в результаті все було зроблено.

Зараз весь світ з жахом спостерігає за тим, що відбувається в аеропорту Кабула, де тисячі людей всіма правдами та неправдами намагаються полетіти з Афганістану, але їх не випускають. І Штати ніяк не допомагають людям виїхати. Навіть одна ця картина - колосальний удар по іміджу Сполучених Штатів, адже вона показує, що США є ненадійним союзником, здатним кинути людей напризволяще.

Відео дня

Американська присутність в Афганістані налічує два десятки років, і зрозуміло, що величезна кількість людей так чи інакше співпрацювала з цією адміністрацією. І зараз усі ці люди опинилися під ударом – таліби їх просто вбиватимуть, попри запевнення Талібану про те, що вони нікого не чіпатимуть. Тому ті люди, які зараз намагаються вирватися з країни – реалісти, які розуміють, що з ними буде, якщо вони не поїдуть з Афганістану.

До чого був цей поспіх, зрозуміти складно, а тому виникає багато запитань до адміністрації Байдена

Американці не змогли забезпечити поступовість усіх цих процесів, як не змогли й організувати можливість людям покинути країну. Нагадаю, що Трамп ухвалив рішення про виведення військ з Афганістану, і за його задумом цей процес повинен був завершитися лише наприкінці 2021 року. Однак події розвивалися швидше. До чого був цей поспіх, зрозуміти складно, а тому виникає багато запитань до адміністрації Байдена.

На словах Байден красивий і пафосний. Буквально місяць тому він усіх запевняв, що армія Афганістану, яку підготували американці – потужна і налічує аж 300 тисяч осіб, тоді як у Талібані лише 75 тисяч. Однак за місяць після цих слів ми спостерігаємо сьогоднішню картину…

Усе, що відбувається сьогодні в Афганістані – це величезний іміджевий удар по США.

Колишній глава ЦРУ Девід Петреус заявив, що Афганістан під владою талібів перетвориться на "геополітичний Чорнобиль", наслідки якого позначаться на політичній ситуації не лише в США, але і в інших країнах світу. І цілком можливо, що Петреус має рацію, оскільки Талібан сильний не лише як військова сила, але й своєю ідеологією. Ідеологія талібів – це така собі суміш комунізму на мусульманському фундаменті. Наприклад, таліби зайшли в місто і повісили чиновників. Як ви думаєте, народу подобається, що корумпованих чиновників повісили? Запевняю вас, що дуже подобається.

Нинішня ситуація створює ризики для багатьох режимів Середньої Азії, які також далекі від ідеалу

Нинішня ситуація створює ризики для багатьох режимів Середньої Азії, які також далекі від ідеалу. Можливо, вони не такі середньовічні, як в Афганістані, але й там вистачає людей, які із задоволенням дивляться на такі методи, як повішення корупціонерів.

Нагадаю, що Афганістан межує з Туркменістаном, Узбекистаном і Таджикистаном, відповідно ризики створюються для всіх цих держав.

Крім того, під Середньою Азією ми також розуміємо Росію. Для неї все це теж буде представляти проблему, оскільки в РФ теж великий відсоток мусульманського населення, яке небайдуже до подій в Афганістані. Плюс Середня Азія – це ОДКБ, і Росія зобов'язалася надати допомогу Таджикистану в разі появи загрози з боку Афганістану.

Крім того, виникають чималі ризики для Китаю. Саме тому він поспішив вийти на переговори з Афганістаном і вже заявив, що посольства поки не евакуюються. Пекін уже готовий давати гроші новій владі в Афганістані на видобуток корисних копалин, тобто інвестувати в цю країну.

Усе це створює передумови для розповзання ідеології ісламізму, яка дуже приваблива для населення багатьох країн – вона проста, зрозуміла і, по суті, означає повернення до укладу, яким жили їхні предки: чиновників розстрілювати, жінок одягнути в хіджаби й т.ін. Усе це може знайти відгук у багатьох мусульманських країн, особливо в тих, що межують безпосередньо з Афганістаном. І можна не сумніватися, що буде дуже багато тих, хто захоче розіграти таку партію.

Пекін уже готовий давати гроші новій владі в Афганістані на видобуток корисних копалин, тобто інвестувати в цю країну

Також виникає логічне запитання – чи відновить в Афганістані свою діяльність "Аль-Каїда". Ризики дуже великі. Не варто забувати, що американці активно озброювали афганську армію: якщо раніше Талібан був набором загонів, які їздили на джипах, то тепер у талібів з'явиться повноцінне сучасне озброєння, авіація (і вертольоти, і літаки, причому далеко не останніх моделей). Звісно, це створює величезні ризики для багатьох країн, і, щоб якось стримати загрозу, вони спробують отримати якийсь свій шматок впливу в Афганістані.

До того ж про новий імідж американців, які кинули тих, хто їм довіряв, у світі буде достатньо охочих поговорити. Зокрема, Росія і Китай будуть активно педалювати тему того, що США є ненадійним союзником.

Усе це зрештою створить зону дестабілізації у всьому світі, яка може надалі проявитися дуже по-різному.

Чи відновить в Афганістані свою діяльність "Аль-Каїда"? Ризики дуже великі

На тлі подій в Афганістані у нас заговорили про те, що для України все це має послужити уроком. Хоча порівнювати Україну та Афганістан не зовсім коректно: все ж у нас є армія, є люди, які сповідують зовсім інші цінності. Але для українців це має бути уроком в тому сенсі, що не все те, що говорять і роблять американці, є робочою схемою. Адже в Афганістані все завалилося буквально за місяць, зокрема, всі фейкові організації, які там створили американці. Так і в нас є фейкові НАБУ, САП та інші.

А говорити про те, що американці можуть кинути Україну, немає сенсу. Скажіть, а коли вони нам реально допомагали? Допомога, яку США надавали Афганістану й афганській армії, просто незрівнянна з тими крихтами, які виділяли нам. Україні не давали й одного відсотка від тієї допомоги, що йшла Афганістану. Тому Україна вельми самодостатня і здатна себе захистити.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт