4 квітня Фінляндія приєдналася до НАТО. Але не думаю, що ця подія прямо вплине на хід війни в Україні. Звісно, Росія продовжить істерику та погрожуватиме Фінляндії, проте, скоріше за все, ніхто не звертатиме на це уваги. Росія буде змушена враховувати нові геополітичні реалії, які склались на її кордонах. В тому числі відправляти на ці кордони частину своїх військ. Але оскільки у РФ розуміють, що в реальності ніхто не збирається на них нападати, це навряд буде якимось масовим перекиданням. Це, по-перше.

По-друге, яким би чином НАТО не розосередило війська на "новому" кордоні, Росія все одно не відреагує на це через банальну відсутність вільних військ. Росія наразі повністю зосереджена на війні проти України, це питання є ключовим для країни-агресора. Тому безпосередньо зараз на хід війни в тактичному та стратегічному плані це не вплине. 

Перші результати цього ми відчуваємо вже - за результатами засідання комісії Україна-НАТО 4 квітня

Втім, рано чи пізно, Росія буде змушена відреагувати на розширення Північноатлантичного альянсу. Певною мірою це призведе до гонки озброєнь. А для того, щоб мати якісь додаткові важелі впливу на Росію, країни НАТО будуть більше нарощувати військову-технічну міць України. 

До речі, перші результати цього ми відчуваємо вже - за результатами засідання комісії Україна-НАТО 4 квітня, темою якого стане підтримка України Альянсом.

Ще одне питання: як вступ Фінляндії та майбутній вступ Швеції до НАТО вплине на перспективи інтеграції України?

Першим плюсом для нас є вже сама поява такого прецеденту. Це перші випадки прийняття країн після дуже великої перерви з моменту попереднього розширення Альянсу. Тобто, це означає, що НАТО продовжує розширення, не закрите для інших країн. І це означає, що в питанні розширення є консенсус в середині Альянсу. 

Ще один важливий нюанс полягає у повній відповідності стандартам НАТО фінської та шведської армій

Також серед позитивних факторів те, що Фінляндія в НАТО — це плюс ще один голос на підтримку вступу України в Альянс. Так само посиленням нашої підтримки стане приєднання до НАТО Швеції. Тобто в майбутньому Україна зможе посилатись на їхній досвід. І зможемо нагадати, що ці країни, які, до речі, межують з РФ (Фінляндія має сухопутний кордон, Швеція, більшою мірою, морський), прийняті до Альянсу, а відбулося це розширення НАТО на фоні військової агресії Росії (яка визнана ключовим стратегічним противником). 

Зрозуміло, що дії НАТО виглядатимуть трохи неадекватно, якщо після цього відбудеться спроба відкласти нашу інтеграцію на довгий період. Тому, на мою думку, вступ Фінляндії та Швеції вплине на прискорення інтеграції України.  

Варто наголосити, прийняття України, по суті, може стати прецедентом, але це може бути той самий прецедент, якого НАТО потребує

Ще один важливий нюанс полягає у повній відповідності стандартам НАТО фінської та шведської армій. З військової точки зору, ніяких питань до цих країн не було. На це треба звернути увагу, тому що армія України також буде практично вся переведена на стандарти НАТО вже до наступного року. Це означає, що ми зможемо використовувати це як аргумент на користь нашої подальшої інтеграції. Якщо у військово-технічному плані й до нас немає жодних претензій, ми можемо дуже легко влитися до лав Альянсу. 

Варто наголосити, прийняття України, по суті, може стати прецедентом, але це може бути той самий прецедент, якого НАТО потребує. Річ у тім, що ми, на сьогодні, є великою боєздатною силою, в якій Альянс зацікавлений. При цьому, зацікавлені саме невеликі країни, які мають маленькі армії та можуть сподіватись тільки на підтримку та ядерну парасольку США. А тепер вони зможуть отримати "в друзі" країну з великою і навченою армією, яка має бойовий досвід боротьби зі стратегічним супротивником.

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, політолог