Експерт пояснив вигоду РФ у протестах у Казахстані / фото REUTERS

Дестабілізація ситуації в Казахстані дозволила Росії посилити свою присутність в цій країні - вона має пряме відношення до протестів.

Таку думку в ефірі телеканалу "Україна 24" висловив експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

США, вважає він, вже не зможуть нічим допомогти Казахстану.

Відео дня

"Тому що фактично це була спецоперація росіян, які використовували протистояння між елітами всередині Казахстану для того, щоб повернути Казахстан в лоно колишнього Радянського Союзу, про що мріяв Путін перед тим як піти з політичної арени. Це була блискавична операція. Це підтверджується тим, що фактично зараз протести будуть згорнуті, ми побачимо це найближчим часом, і Казахстан потрапляє в зону впливу РФ", - говорить Осипенко, пояснюючи, що Росія посилює свої позиції перед переговорами з США.

Читайте такожВірменія направила до Казахстану 100 військових- "миротворців"

Експерт також додав, що свій урок з протестів в Казахстані повинна винести Україна.

"Я вважаю, що все було зроблено філігранно з точки зору Росії. Вони чекали цього запиту Токаєва, чинного президента, щоб фактично окупувати Казахстан, обмежити його суверенітет. Для України це великий приклад - як нам не потрібно робити й вестися на ці спецоперації", - зазначив Осипенко.

Події в Казахстані він назвав сигналом для НАТО - Росія провела "бездоганну в юридичному плані" операцію.

"Вони заручилися запитом чинного президента, що вони хотіли зробити і в Україні. Але їм не вдалося, тому що [в Україні] сформувалося громадянське суспільство, і вже суспільство діяло окремо від керівництва країни. Тобто почався опір. У Казахстані суспільство не встигло організуватися. І мені здається, що воно не буде чинити опір окремо. Тому протест буде задавлений, а там з'являться бази Російської Федерації", - резюмував він.

Протести в Казахстані: що відомо

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Пізніше громадяни почали вимагати відставки президента, уряду, введення демократичних змін. Під час акцій правоохоронці застосовували силу до протестувальників.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду Безпеки очолив Токаєв.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), щоб війська РФ, Вірменії, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану направлені в Казахстан на обмежений період часу для"стабілізації і нормалізації обстановки".

7 січня в МВС країни заявили, що з початку протестів вбито 26 учасників акцій, 18 поранено, понад 3 тисячі затримані співробітниками правоохоронних органів. У зіткненнях з протестувальниками по всій країні загинули 18 співробітників поліції та Нацгвардії, поранені – 748.