Марі Йованович / фото УНІАН

Колишній посол США в Україні Марі Йованович була стурбована повідомленнями в пресі про корупційний скандал з українською газовою компанією Burisma і Хантером Байденом.

Про це свідчить лист 2016 року зі "злитої" електронної Пошти посольства США в Україні, який був адресований чиновниці Держдепартаменту Вікторії Нуланд, пише видання CD Media.

Видання зазначає, що колишній віце-президент США Джо Байден, а нині кандидат у президенти США від Демократичної партії, під час недавніх дебатів з Дональдом Трампом всіляко заперечував всі звинувачення в корупції щодо його сина Хантера, коли той працював у компанії Burisma.

Відео дня

Читайте такожPolitico: у Сенаті хочуть допитати радників Байдена у справі про Україну

Відомо, що екс-посол Марі Йованович свідчила під час процесу імпічменту Трампа і тоді стверджувала, що вона мало знала про компанію Burisma.

"Восени 2016 року, коли я приїхала, Burisma не була великою проблемою", - сказала тоді вона.

Також вона зазначала, що розслідування щодо компанії і деталі, пов'язані з його закриттям, "відбулися до її приїзду".

"Це не було в полі мого зору і того, чим я займалася в ті шість місяців", - сказала вона.

Згаданий в електронному листі український олігарх Олександр Онищенко, був пізніше заарештований на підставі ордера українського Інтерполу в Німеччині, коли він збирався давати свідчення Міністерству юстиції США проти Байдена під час процесу імпічменту Трампа. Онищенко стверджує, що він був отруєний у в'язниці в Німеччині, що викликало проблеми з серцем. Він був випущений на свободу в травні 2020 року.

Документ CD Media

Корупційний скандал з компанією Burisma

В травні 2014 року син тогочасного віце-президента США Джозефа Байдена Хантер Байден став членом ради директорів Burisma Limited.

Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, в 2015-2016 роках передала одну зі справ в НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента цієї групи Злочевського і операційних компаній, що входять в Burisma Group.

У генпрокуратурі підготували досьє зі звинуваченнями Хантера Байдена, коли він входив до правління української газової компанії Burisma Holdings, що призвело до політичної напруги в США і справи про імпічмент чинного президента Дональда Трампа. В даному досьє стверджується, що українські прокурори мають докази корупції, спрямованої на особисте збагачення Джо Байдена.