Наркотики ІДІЛ оцінили в мільярд євро / Guardia di Finanza

У Італії поліція конфіскувала 14 метричних тон амфетаміну в таблетках, який, за їхніми словами, виготовили терористи "Ісламської держави" на території Сирії.

Офіцери відстежили підозрілі контейнери з наркотиками до порту в Салерно на південному заході країни. В них правоохоронці виявили 84 мільйони таблеток, ринкова ціна яких сягає мільярда євро. Як пише CNN, таблетки були запаковані в паперові циліндри для промислового використання.

Італійські слідчі стверджують, що їхня операція стала найбільшою конфіскацією наркотиків у світі. На всіх таблетках було зображення логотипу препарату "Каптагон". Згідно із заявою правоохоронців Італії, це "характерна ознака наркотиків джихаду".

Відео дня

Читайте такожВ ООН розповіли про вплив пандемії COVID-19 на наркотрафік

"Відомо, що "Ісламська держава" фінансує свою терористичну діяльність здебільшого за рахунок контрабанди синтетичних наркотиків, вироблених в Сирії, яка стала головним виробником амфетаміну у світі впродовж останніх років", - пояснили в поліції.

"Згідно з даними Управління боротьби з наркотиками США, ІДІЛ використовує ці наркотики по всій території, на яку поширюється вплив організації, й контролює їх продаж", - додали італійські правоохоронці. Вони вважають, що величезний вантаж був призначений для дистрибуції по всій Європі членами різних злочинних організацій.

"Гіпотеза полягає втому, що під час карантину через глобальну пандемію коронавірусу виробництво й дистрибуція синтетичних наркотиків у Європі практично зупинилися. А тому контрабандисти з різних кримінальних груп звернулися до Сирії, де виробництво не сповільнилося", - вважають поліцейські Італії.

Читайте такожBBC: Мафія робить Італії пропозицію, від якої після COVID-19 вона не може відмовитись

"Каптагон" - це торговий бренд, під яким продавався препарат медичного призначення з вмістом синтетичного стимулятора фенетиліну. Препарат більше не виготовляють і не застосовують. Але наркотики, які видають себе на "Каптагон", досі поширені на Близькому Сході.