Проти режиму Лукашенка почали запроваджувати санкції / фото REUTERS

Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти восьми чиновників Олександра Лукашенка.

Про це йдеться у заяві на сайті Департаменту казначейства США (Міністерства фінансів).

Зокрема, Управління з контролю за іноземними активами Державного казначейства США визначило вісім осіб, проти яких запроваджуються санкції за їхню роль у фальсифікації президентських виборів і подальшому придушенню мирних протестувальників у Білорусі.

Відео дня

Так, санкції спрямовані проти осіб, які відповідальні або брали участь у підриві демократичних процесів у Білорусі. Раніше США запровадили санкції проти 16 посадовців Білорусі за фальсифікацію виборів 2006-го та 2010-го років.

"Демократичні прагнення білоруського народу обирати своїх власних лідерів та мирно реалізовувати свої права зазнали насильства й утиску від білоруської влади. Сполучені Штати і наші міжнародні партнери єдині у тому, аби особи, які впродовж років підривали білоруську демократію, понесли покарання", - наголосив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Свої дії США щодо запровадження санкцій здійснюють у координації з Великою Британією, Канадою і Європейським Союзом, аби продемонструвати солідарність міжнародної спільноти у підтримці білоруського народу проти фальсифікацій і жорстоких дій білоруської влади.

Читайте такожЄвросоюз офіційно запровадив санкції проти 40 чиновників Білорусі

Проти кого запровадили санкції:

Обмежувальні заходи запроваджено проти міністра внутрішніх справ Юрія Караєва, його заступників Олександра Барсукова і Юрія Назаренка, начальника головного управління внутрішніх справ Мінської міськради Івана Кубракова, командира мінського ОМОНу Дмитра Балаби, заступника командуючого внутрішніми військами МВС Білорусі Хазалбека Атабекова, заступника голови Центральної виборчої комісії Вадима Іпатова та секретаря ЦВК Олени Дмухайло.

Санкції проти режиму Лукашенка: що відомо

2 жовтня Євросоюз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікацію президентської виборчої кампанії у Білорусі. Водночас особисто проти Олександра Лукашенка санкції не запроваджено.

Процес введення обмежень гальмував Кіпр, який вимагав натомість від Європи відреагувати таким же чином на несанкціоновану розвідку нафтових родовищ Туреччиною у його водах. З цього приводу президент країни навіть зустрічався з Шарлем Мішелем.

Естонія, Латвія і Литва ввели санкції щодо 128 білоруських чиновників. Серед них Лукашенко і його син Віктор, керівник адміністрації президента Ігор Сергієнко і його перший заступник Максим Риженков і заступники Ольга Чуприс, Дмитро Крутой, а також інші чиновники адміністрації Лукашенка.