Санкції проти Лукашенка - Кіпр не збирається розблоковувати санкції / REUTERS

Кіпр розблокує введення ЄС санкцій проти Білорусі в обмін на жорстке рішення Європи з приводу несанкціонованої розвідки нафтових родовищ Туреччиною. Країна не збирається відмовлятися від свого наміру, якщо ЄС не йтиме на поступки.

Про це Reuters повідомило джерело у дипломатичних колах.

Читайте такожSueddeutsche Zeitung: У ЄС мало можливостей покарати Лукашенка

Відео дня

Дводенний саміт ЄС розпочнеться з цього приводу о 14:00 за Гринвічем, проте якогось успіху від нього дипломати не чекають.

«Щоб опублікувати досьє з Білорусі, ми повинні досягнути згоди й за нашими пропозиціями», – заявив дипломат, додавши, що президент Кіпру Нікос Анастасіадіс зустрівся у середу з Шарлем Мішелем, який буде головувати на дводенному саміті, щоб викласти позицію Нікосії.

«Я вважаю, що у Раді Європи буде довга дискусія. Я не виключаю, що щось з цього може статися, проте наразі я не став би ставити гроші у щасливий результат», – відповів він.

У проекті висновків саміту не було погодженої лінії щодо Туреччини, оскільки Німеччина не хоче зривати санкціями окремі перемовини між Анкарою й Афінами, зокрема щодо буріння нафти й газу.

Що передувало? 

Нікосія хоче ввести санкції проти Анкари через її плани щодо видобутку природного газу в Східному Середземномор'ї неподалік від берегів острова Кіпр. Як зазначає Frankfurter Allgemeine, Кіпр і Греція давно закликають ЄС більш жорстко реагувати на ці дії Туреччини, вважаючи їх незаконними.

При цьому, в середині серпня голови МЗС країн ЄС висловили принципову підтримку введенню обмежень проти режиму Лукашенка за порушення на виборах президента й силові дії проти опозиції.

За цей місяць в ЄС працювали над списком білоруських чиновників, щодо яких повинні будуть ввести санкції. Всього в списку - близько 40 осіб. За даними ЗМІ, одним із головних питань, над яким сперечалися в Європі - чи вводити персональні санкції безпосередньо проти Олександра Лукашенка.