Маск запанікував, коли почув про плани української атаки / фото REUTERS

Бізнесмен Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам відключити супутниковий зв'язок Starlink, щоб зірвати запланований удар українських безпілотників, після розмови з російським послом. Про це йдеться в уривку з майбутньої біографії історика Уолтера Айзексона "Ілон Маск", пише Politico.

Сам Маск в четвер увечері намалював картину, яка відрізняється від написаної Айзексоном: за його словами, супутники в цих регіонах взагалі ніколи не включалися, і він просто вирішив не активувати їх.

Айзексон пише, що Маск запанікував, коли почув про плани української атаки, в ході якої супутники Starlink направлять шість дронів з вибухівкою до узбережжя Криму. Після розмови з послом Росії в США Анатолієм Антоновим, який, як повідомляється, сказав йому, що напад на Крим викличе ядерну відповідь, Маск наказав своїм інженерам відключити покриття Starlink "в межах 100 кілометрів від узбережжя Криму".

Відео дня

Це призвело до того, що дрони втратили зв'язок і були викинуті на берег, що фактично саботувало наступальну місію, уточнює видання.

Реакція України була негайною: чиновники зателефонували Маску і попросили його знову ввімкнути послугу, заявивши, що "безпілотні підводні човни мають вирішальне значення в їх боротьбі за свободу". Але Маск був непохитний. Він стверджував, що Україна "зайшла занадто далеко і накликала на себе стратегічну поразку" і що він не хоче, щоб його супутники використовувалися в наступальних цілях. Після акту саботажу у відносинах мільярдера з українською владою почався період охолодження, зазначає Politico.

"Від державних органів надійшов екстрений запит на активацію Starlink на всьому шляху до Севастополя, - повідомляв Маск у Twitter. - Очевидним наміром було потопити більшу частину російського флоту, що стоїть на якорі. Якби я погодився на їхнє прохання, то SpaceX була б явно замішана у великому акті війни і ескалації конфлікту".

Саботаж Маском дій ВСУ

Минулого року Ілон Маск таємно відключив роботу Starlink біля узбережжя Криму, щоб зірвати атаку України підводними дронами на російський військово-морський флот.

Пізніше Маск прокоментував скандал, яка виникла через його відмову підтримати у 2022 році військову операцію ЗСУ проти Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму. У соцмережі x (колишній Twitter) уточнив, що не вимикав супутниковий зв'язок Starlink для дронів-камікадзе ЗСУ на Чорному морі, а відмовився його там вмикати за запитом України.

Вас також можуть зацікавити новини: