Стало відомо, чого домагається Лукашенко від ЄС / фото REUTERS

Головною метою Олександра Лукашенка в "міграційній війні" з ЄС є визнання Європою його режиму.

Про це заявив член Координаційної ради білоруської опозиції Валерій Мацкевич в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Лукашенко - міжнародний терорист, який використовує цю ситуацію, щоб нав'язати ЄС свій порядок денний. Це загострення пов'язане з тим, що за два тижні у Відні почнеться високорівнева Міжнародна конференція, яка буде присвячена суто білоруському питанню. На неї були запрошені й уповноважені представники режиму. У нас є інформація, що під страхом смерті заборонено будь-кому з Мінська з'являтися у Відні. Лукашенко розуміє, що для нього це початок кінця його диктатури", - говорить Мацкевич.

Відео дня

Опозиціонер каже, що ситуація з мігрантами стане випробуванням ЄС на вірність їхнім цінностям, принципам і послідовності політики.

Читайте також"Нова зброя Путіна": Арестович розкрив плани Кремля щодо України

"У ці дні виробляється нова стратегія міжнародного тиску і реакції на Лукашенка, який продовжує з часів посадки літака демонструвати себе як міжнародний терорист. Ця нова стратегія передбачає шлях від нелегітимності Лукашенка до невизнання його уряду. У тому числі й анулювання його президентського імунітету", - розповідає політик.

Лукашенко, за його словами, вимагає від Європи визнання президентом, відмови від санкцій. Тоді він готовий не використовувати "зброю" у вигляді мігрантів. Мацкевич також повідомив, що невдоволення мігрантами спостерігається і в самій Білорусі, оскільки вони поводяться вкрай недружньо.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з ЄС

Як повідомляв УНІАН, на початку листопада в Білорусі велика група мігрантів з кризових регіонів прибула до кордону з Польщею. Люди знаходяться під контролем озброєних білоруських силовиків, що визначали напрямок руху мігрантів.

Влада Польщі розпорядилася посилити охорону кордону з Білоруссю. Вранці 10 листопада стало відомо про прорив двох великих груп біженців з території Білорусі до Польщі.

Уряд у Варшаві звинувачує білоруського правителя Олександра Лукашенка в організованій доставці біженців з кризових регіонів на зовнішній кордон Євросоюзу.

Наприкінці травня Лукашенко заявив, що його країна не буде більше перешкоджати проїзду мігрантів до ЄС – таким чином офіційний Мінськ відреагував на посилення санкцій західних країн проти Білорусі.

Крім того, Литва з 10 листопада через міграційну кризу ввела надзвичайний стан у прикордонній зоні з Білоруссю.