Вірмени з Близького Сходу кажуть, що готові їхати на війну / REUTERS

Впродовж останніх двох тижнів Раффі Газарян не відривався від телевізора вдома і на роботі, відслідковуючи всі новини про бої між силами Вірменії й Азербайджану. Якщо так буде й далі, 50-річний ліванець вірменського походження каже, що готовий покинути все й стати добровольцем у битві за землю предків.

Деякі представники великої етнічної групи вірменів у Лівані вже поїхали на війну в Нагірний Карабах, - пише Associated Press. Хоча їх кількість поки невелика.

Читайте такожGazeta Wyborcza: В Нагірному Карабасі триває війна принципівБагато ліванських вірменів прийняли близько до серця новини про спалах насильства на Кавказі. Червоно-синьо-оранжеві вірменські прапори вивішують на балконах й у вікнах будинків у районі Бурд Хаммуд в Бейруті. Антитурецькі графіті англійською мовою й вірменські позначки на стінах можна побачити мало не на кожній вулиці.

Відео дня

Видання нагадує, що бої почалися 27 вересня в сепаратистському регіоні Нагірний Карабах, відібравши життя кількох сотень людей. Анклав лежить в межах кордонів Азербайджану, але підконтрольний вірменським силам, які підтримує сусідня Вірменія. У 1994 році сторони домовилися про перемир'я, яке тривало до тепер.

Associated Press пише, що Туреччину звинуватили у відправці сотень бійців опозиції Сирії на підтримку військ Азербайджану. І сирійська правозахисна організація підтвердила це, так само як троє сирійських опозиційних активістів.

Ліванські вірмени відправляють гроші й допомогу, а також ведуть медіа-кампанії на підтримку Нагірного Карабаху, який вони називають "Арцах". Хоча допомога, яку вони можуть надати, обмежена. Ліван переживає тяжку економічну кризу, через яку банки запровадили жорсткий контроль капіталу.

Ліван - дім для однієї з найбільших вірменських громад у світі. Більшість з них - це нащадки людей, які змогли вижити в часи геноциду вірмен у османській Туреччині в 1915 році. Анкара заперечує, що ті події були геноцидом, стверджуючи, що кількість жертв перебільшена. І що всі ці люди загинули через нібито громадянську війну й заворушення.

"Ми не дозволимо подіям 1915 року знову повторитися. Ми будемо битися до останнього вірменського солдата", - сказав Газарян, стоячи поруч з кіоском кави, прикрашеним ліванським і вірменським прапорами.

Читайте такожBloomberg: Нагірний Карабах - генеральна репетиція війни між великими державами"Це не війна між мусульманами й християнами. Це війна за існування вірменської ідентичності. І ми готові до неї", - додав він.

Ліванський депутат Хагоп Пакрадунян очолює "Вірменський революційний фонд" - найбільшу й наймогутнішу вірменську партію в Лівані. За його словами, добровольці з близькосхідної країни їдуть у Вірменію на війну з власної ініціативи. І жодна організація чи громада не відправляє їх туди.

"Ми не можемо сказати їм не їхати. Вони вільні люди. Ми вважаємо, що це війна проти всього вірменського народу і продовження геноциду з часів Османської імперії", - сказав політик.

Тим часом, моніторингова опозиційна організація Syrian Observatory for Human rights повідомила, що Туреччина відправила на війну в Нагірний Карабах більше 1200 сирійських бійців. За словами голови організації Рамі Абдуррахмана, 72 сирійця загинули у цій війні на Кавказі.

У свою чергу, майор Юссеф аль-Хаммуд з так званої "Сирійської національної армії" заперечив цю інформацію під час телефонної розмови з журналістами Associated Press. Він наполягає, що ніхто не відправляє бійців з Сирії в Азербайджан.

"Це все вірменська медіа-кампанія", - сказав він.

Читайте такожForeign Policy: Авантюра Туреччини в Нагірному Карабасі може розірвати НАТО зсерединиЛіванські вірмени роблять все, що в їхніх силах, щоб допомогти Нагірному Карабаху. Журналіст-фрілансер Єгія Ташджян каже, що пише статті з метою підвищити поінформованість про ситуацію вірмен.

"Для нас це екзистенційна війна, у якій важливо перемогти не через емоційні чи націоналістичні причини, а тому що це наша батьківщина і ми повинні боротися за неї", - сказав він.

В районі Бурд Хаммуд Тро Мандалян, який працює в сфері продажу парфумів, сказав, що у ворогів вірмен завжди були більші армії. Але досі їм вдавалося вижити.

"У нас сильні серця. Нехай спробують тягатися з нами. Ми не здамося. Ми станемо на коліна лише перед Богом", - сказав він.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.