У Цюриху російськомовний зловмисник накинувся на біженців з України / фото flickr.com/waltstoneburner

У швейцарському місті Цюрих російськомовний чоловік напав на українських студентів-біженців - звинуватив громадян України в "утиску" російської мови.

На біженців напав чоловік, який назвався білорусом, написала у Facebook одна з постраждалих - студентка-журналістка Яна Сончківська.

За її словами, спершу він притиснув до стіни 20-річну українку, а пізніше накинувся з кулаками на хлопця, коли почув, що той з нашої держави.

Відео дня

"Компанія м*сковитів, які роками живуть у Цюриху, накинулася на біженців з України зі звинуваченнями в утиску російської мови", - зазначила вона.

Журналістка додала, що конфлікт розпочався після розмови з росіянами англійською: "We are from Ukraine, we are from Moscow". Сончківська зазначила, що напад росіян могло спровокувати те, що у її подруги на грудях був кулон у формі Гербу України.

Також вона опублікувала фрагмент діалогу з нападниками.

 "Я розумію чому ви хейтите Москву, але це все політика. Прості люди тут ні до чого, я 15 років живу тут і розумію, що відбувається", - почав діалог англійською один з компанії росіян.

"Це добре, але ми нікого не хейтимо і просто їдемо у свій тимчасовий дім з часу повномасштабної війни", - сказали біженці.

"А чого ви приїхали сюди? Скільки вам років?" - запитав чоловік, який сказав, що він білорус.

"Нам по 20, ми з Києва, ми тут навчаємося на журналістів. Ми просто втекли від війни", - відповіла дівчина, на яку пізніше напав нібито білорус.

"А навіщо?" - здивовано запитав дівчину "білорус".

Дівчина відповіла, що хоче розповідати правду, а не чинити як російські пропагандисти.

"Ви притісняєте мою мову! Я тут з 1995-го. Навіщо ви тут? Навіщо сюди приїхали притісняти мою мову?" - грубо сказав він та використовував ненормативну лексику.

"Нічого я не притісняю, розмовляючи з вами англійською. Я нічого не сказала. Не чіпайте нас", - підкреслила студентка.

Потім зловмисник притиснув до стіни дівчину й кричав, що вона приїхала "щемити" його мову. "Ти, с*ка, принижуєш росіян, я тут з 95-го, а ти 20-річна не маєш права мене принижувати. Я тут живу, ви мене утисняєте", - говорив нападник.

Сончківська та решта студентів відштовхнули зловмисника. Потім "білорус" запитав у їхнього товариша, чи він з України, і, отримавши стверджувальну відповідь, вперше вдарив його по обличчю.

"Я почала знімати з криками не чіпати руками моїх друзів і дочекатися поліції, яку попросила викликати. Все відбувалося настільки швидко, що я погано налаштувала камеру і не увімкнула спалах. Саме через це важко розгледіти їх обличчя. Камери моск*вити злякалися, а ще більше попередження про дзвінок до поліції", - зазначила Сончківська.

Пізніше у конфлікт втрутилася російськомовні литовки  литовка, вона попросила не знімати інцидент та не викладати в інтернет і забути про те, що трапилося.

Після цього російськомовний зловмисник побажав смерті українцям, а Сончківська пообіцяла прославити його на всю мережу. Почувши це, нападник озвірів і вибив у дівчини з рук телефон.

"Російськомовний звір з усієї, скільки було сили, вдарив мого товариша з України, що стояв позаду, він ледь втримався на ногах. Інший моск*вит почав тримати свого скаженого друга… Я вимагала зупинити рукоприкладство і дочекатися поліції. У конфлікт втрутилися швейцарці й хотіли телефонувати до поліції, а російські звірі пішли вверх по вулиці. Ті сказали, що в натовпі їх не знайдуть", - додала автор.

У червні стало відомо про схожий інцидент - у Німеччині двоє росіян напали на громадянку нашої держави з дитиною за гасло "Слава Україні". Варто зазначити, що зловмисники заперечували своє російське походження.

Нагадаємо, РФ без оголошення війни вдерлася в Україну рано вранці 24 лютого нібито для "денацифікації" та "демілітаризації". Через широкомасштабну війну мільйони українців стали біженцями та внутрішньо переміщеними особами.

Вас також можуть зацікавити новини: