Коли Україна отримає першу допомогу від США після підпису Байдена, оцінив Олександр Коваленко / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото REUTERS

Після підписання Байденом законопроекту про допомогу Україні, протягом 24-48 годин почне працювати логістика для передачі Києву озброєння.

Про це заявив в ефірі телемарафону військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Він заявив, що йдеться про три логістичні ланки.

"Логістику варто розділити на три групи. Перша - це морськими шляхами, це транспортні та військово-транспортні судна. Вони вміщають значно більше вантажу, але цей процес займає значно більше часу. Скоріше за все, це в першу чергу буде стосуватися техніки, механізованого компонента: артилерії, ББМ тощо", - сказав експерт.

Відео дня

До другої складової, за словами Коваленка, відносять авіаційну компоненту. 

"Військово-транспортна авіація Повітряних сил США має значно меншу можливість перевезення в плані об'ємів. Але це значно швидше, ніж коли йдеться про морську компоненту. Щойно ці літаки сядуть в Європі, а це менше, ніж 24 години, розпочинається сухопутна логістика через європейські країни", - розповів Коваленко.

Існує й третя можливість для Сполучених штатів передати Україні зброю, говорить експерт. 

"Третя компонента - це на території Європи є певна частка необхідної номенклатури або боєприпасів, або техніки, яка може відправлятися до України. Крім того, можуть бути домовленості з деякими європейськими країнами - вони можуть передавати Україні свою техніку, яка є в них на обліку. А через деякий час США їм це компенсуються зі своїх складів чи виробництва", - пояснив Коваленко.

Допомога США Україні - що відомо

20 квітня Палата представників Конгресу США підтримала законопроект про передачу десятків мільярдів доларів на допомогу Україні у сфері безпеки. Документ ще має ухвалити Сенат, потім його дадуть на підпис президенту Джо Байдену.

За словами військовослужбовця 109-го батальйону ЗСУ Єгора Фірсова з Авдіївського напрямку, наразі захисники бачать перспективу від отримання американської допомоги. Вони мають надію якнайшвидше використати її на передовій.

Вас також можуть зацікавити новини: