Ми мали дуже чіткий і відвертий обмін думками, прокоментував Мішель розмову з Путіним / Ілюстрація REUTERS

ЄС сподівається уникнути втручання у ситуацію Білорусі інших країн.

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель у контексті розмови з главою Кремля Володимиром Путіним, цитує Європейська рада.

Читайте такожМеркель підтвердила, що не телефонувала до Лукашенка з приводу протестів в Білорусі - ЗМІ

Відео дня

«Ми переконані, що важливо шукати вирішення в Білорусі через діалог і я повторив, що ми хочемо уникнути зовнішніх негативних втручань», – сказав він.

Мішель натякнув, чому Кремль змінив думку щодо постачання Лукашенку військової техніки.

«Ми мали дуже чіткий і відвертий обмін думками щодо ситуації в Білорусі. І ви, ймовірно, бачили в останні кілька годин певні заяви Кремля про те, що вони не мають наміру втручатися в події в Білорусі на військовому рівні», – додав він.

У Кремлі сьогодні заявили, що не мають наміру направляти до Білорусі військову техніку в рамках Організації договору про колективну безпеку. Тоді як напередодні Путін у розмові з Лукашенком запевнив білоруського президента у готовності її виділити.  Ввечері 18 серпня також відбулась телефонна розмова глави Кремля з Шарлем Мішелем.

Росія «підтримує» Лукашенко: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з нібито перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва і Латвія. Україна вітатиме Лукашенко теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори в Білорусі сфальсифікованими. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства і вбивства протестувальників в перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в сторону кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази. Тоді як 19 серпня стало відомо про приземлення в Мінську двох літаків з російськими пропагандистами - вони замінять звільнених місцевих журналістів, які підтримали протести опозиції.
  • Побоювання щодо втручання в ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.