Президент США Джо Байден та очільник Китаю Сі Цзіньпін можуть провести зустріч на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, який незабаром відбудеться в Сан-Франциско.

Заступниця прес-секретаря Білого дому Емілі Саймонс заявила, що Сполучені Штати і Китай досягли принципової домовленості про це. Китай теж офіційно заявив про готовність працювати над організацією такої зустрічі. Перед цим, наприкінці жовтня, міністр закордонних справ Китаю перебував з візитом у США та провів переговори з держсекретарем Ентоні Блінкеном та радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном.

Буде йтися про стабілізацію відносин між США та Китаєм таким чином, щоб суперництво між ними не виходило з-під контролю

Загалом від цієї зустрічі не варто очікувати нічого серйозного, бо головне питання, яке буде обговорюватися, це як Китаю та США впорядкувати суперництво. Тобто мова йде про визначення певних "червоних ліній", певних рамок цього суперництва. Думаю, буде йтися про стабілізацію відносин між США та Китаєм таким чином, щоб суперництво між ними не виходило з-під контролю і не скочувалося у неконтрольовану ескалацію. Наприклад, як запобігти ескалації ситуації на Тайвані.

Однак я не вірю, що вони зможуть домовитися про спільну координацію на якихось майданчиках на кшталт України чи Близького Сходу. Не думаю, що вони взагалі будуть домовлятися про якісь питання на рівні мікроменеджменту на кшталт того, як завершити війну в Україні, чи що робити з Ізраїлем. На цьому рівні дискусія не буде розвиватися, тому що в них полярні позиції з цього приводу.

Сполучені Штати дійсно можуть заохочувати Китай не допомагати Росії відвертими масштабними збройними поставками

Єдине, що Сполучені Штати дійсно можуть: в межах домовленостей про стабілізацію відносин заохочувати Китай не допомагати Росії відвертими масштабними збройними поставками. Але, знов-таки, це одна з тих "червоних ліній", яка може лягти в основу впорядкування їхнього суперництва.

Скоріше за все, мова йтиме про те, що Китай не виходить за межі поставок мікросхем, тобто не здійснюєте прямі військові поставки Росії, а США, наприклад, не будуть занадто відверто підтримувати ідею Незалежності Тайваню, або втручатися у внутрішні справи Китаю, або, наприклад, не буде нових торгівельних суперечок. Тобто, буде йтися не зовсім про відкат якихось речей, а швидше про те, щоб сторони не робили більше, ніж вони роблять зараз. Це буде не більше, ніж чергова проміжна зустріч.

Ілля Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"