Протестувальники в Грузії штурмують будівлю парламенту: силовики дають відсіч / фото twitter.com/AnriGorgiladze

Другий день акції протесту проти "російського закону" в Грузії, як і перший, супроводжується зіткненнями силовиків з протестувальниками, пишуть "Новини Грузії" і Paper Kartuli. 

Учасники зажадали від влади відмовитися від прийняття закону і звільнити всіх затриманих демонстрантів. Не отримавши реакції, протестувальники на заклик лідера опозиційної партії "Стратегія Агмашенебелі" Георгія Вашадзе вирішили вишикуватися навколо парламенту – біля чорного входу і бічних входів.

Опозиційний політик пропонував "мирно пікетувати" парламент, де завтра мають зібратися депутати. Учасники протесту почали розхитувати огорожі з бічних входів, стукати по парканах, запалювати фаєри і димові шашки. 

Силовики озвучили попередження та почали відганяти протестувальників від службових входів з використанням газу і водомета.

Протестувальники відповіли петардами. Згодом мітингувальники почали бити вікна в будівлі парламенту і ламати загородження.

Обновлено (21:40)  "Новини Грузії" інформує, що протестувальники діють незлагоджено.

"Все дуже хаотично. Окремі групи намагаються прориватися, б'ють шибки, щось кидають у спецназ. Інші показують руками, що акція мирна. Трохи далі велика група скандує "Сакартвело" (самоназва Грузії – УНІАН)", – пише видання.

Тим часом з'являються відео підготовки силовиків, сотні екіпірованих правоохоронців рушили з боку площі Свободи до будівлі парламенту. 

Оновлено (21:58): "Новини Грузії" пишуть, що розпочалися арешти протестувальників. Paper Kartuli інформують, що чути постріли, і публікують кадри, на яких можна побачити, як силовики відкривають вогонь у повітря.

Також повідомляють, що силовики масово застосовують газ. Учасники акції розбігаються. Силовики змогли зайняти проспект Руставелі, відтіснивши мітингувальників, пише SOVA.

Оновлено (22:30) Поліція стала в зчіпку і перекрила прилеглу до Руставелі вулицю. Протестувальники почали будувати барикади з лав, повідомляє "Дождь".

Оновлено (22:36) Лідер "Стратегії Агмашенебелі" Георгій Вашадзе, як і минулої ночі, заявив, що на акції були провокатори, метою дій яких було виправдання застосування спецназу.

"Відкличте закон і не посилайте на мітинги провокаторів", - звернувся до влади Вашадзе.

Скріншот

Також він заявив, що на акції було вкрадено мікрофон і він не міг вчасно звернутися до присутніх, щоб пояснити ситуацію.

Оновлено (23:27) Співзасновник та директор видання Open Caucasus Media Маріам Нікурадзе повідомляє, що ситуація стає хаотичною.

"Гарячі точки по місту у кількох місцях. Люди не йдуть".

Протест також підтримали мешканці курортного Батумі. Вони почали акцію з гімну України. 

Водночас ЗМІ повідомляють, що на проспекті Руставелі в Тбілісі силовики використовують спецзвук, який має на меті розлякати протестувальників.

Оновлено (00:07) Протестувальники знову повернулися до будівлі парламенту. "Дождь" повідомляє, що протестувальники не розходяться. Силовики знову застосовують сльозогінний газ, витісняючи людей від будівлі парламенту до вулиці Руставелі.

t.me/NGnewsgeorgia

Телеграм-канал "Новини-Грузія" зазначає, що на проспекті Руставелі "знов пекло".

t.me/NGnewsgeorgia

Оновлено (01:00) Поліція у Тбілісі продовжує застосовувати газ у бік протестувальників, повідомляє "Дождь". Люди відходять у напрямку станції метро "Руставелі". При цьому як тільки газ розсіюється, протестувальники повертають назад до площі Свободи та парламенту.

Водночас Держдеп США закликає уникати ескалації та насильства.

Протести в Грузії - що потрібно знати

7 березня в першому читанні парламентом Грузії був підтриманий скандальний "російський закон" або "закон про іноагентів". Аналогічний діє в РФ і використовується російський режимом для боротьби із неурядовими організаціями та медіа, які спонсоруються з-за кордону.

Це спричинило масові протести, які, як заявила опозиція, триватимуть щодня "до перемоги". 

У вівторок протести під парламентом закінчилися зіткненнями протестувальників із силовиками. Останні вдалися до застосування перцевого газу, водометів та світлошумових гранат. Протестувальники користувалися "коклейлями Молотова". В день акції було затримано кілька десятків її учасників, наступного дня затримання продовжилися.

8 березня пройшов приурочений до 8 березня Жіночий марш, який також виступив проти прийняття "російського закону". Згодом протест продовжився – вже за участі опозиції. Тисячі демонстрантів заповнили вулицю Руставелі, де розташований парламент, і прилеглі вулиці.

Вас також можуть зацікавити новини: