Правозахисник оцінив нову статтю про "русофобі", над якою "працює" Держдума РФ / ua.depositphotos.com

Глава правозахисного проекту "Перший відділ" Дмитро Заїр-Бек оцінив ініціативу Держдуми РФ розробити нову кримінальну статтю, яка передбачає до 5 років позбавлення волі за прояви "русофобії".

Подробиці з приводу того, чим вона буде відрізнятися від вже існуючих статей про "екстремізм", "іноагентів" та інших нововведень в російському Кримінальному Кодексі, спрямованих на утиск росіян, експерт розповів в ефірі телемарафону.

Він заявив, що цей законопроект не бачив ніхто, крім самих депутатів Держдуми та журналістів видання "Верстка" (вони першими опублікували інсайд про плани розробити відповідну статтю), тому визначити, що саме буде розумітися під "русофобією" - складно.

"Однак якщо справи йдуть саме так, як написано і описано в матеріалі "Верстки", то "русофобією" буде називатися приблизно все, що не підпадає під так звану "генеральну лінію партії". Тобто, будь-яке негативне висловлювання про Росію, про росіян, про щось, що пов'язано з Росією, про політику, що проводиться російською владою, дуже багато чого, що раніше можна було віднести до різних статей, тепер визначать в одній",- вказав правозахисник.

Заїр-Бек зазначив, що відповідна ідея з'явилася в Росії далеко "не вчора". Щонайменше, це всерйоз стали обговорювати в травні на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі: "Там була сесія, окрема сесія "Русофобія: нацизм XXI століття. І кожен з цих "чудових" спікерів висловлювався про те, чи треба вводити якесь покарання за прояв русофобії",- заявив він.

На його думку, ця стаття в контексті перспективи потрапити "за ґрати" буде спрямована на тих, хто живе в Росії, адже кримінальні статті Путіна тим, хто виїхав за межі країни, не є загрозою.

"Їх ніхто не посадить, не вижене, не екстрадує в Росії, тому що справа, порушена за подібною статтею, буде свідомо політично мотивованою. Тому мови про те, що це якось на них вплине з цієї точки зору - немає. Однак у людей є майно, що залишилося в Росії, родичі, які живуть там, і до яких можуть прийти з обшуками, водити по допитах. Це все неприємно. Але в Росії, й без того, існує мільйон можливостей бути притягнутим до кримінальної відповідальності", - резюмував Заїр-Бек.

За великим рахунком, ця стаття ні на що не вплине, вважає він.

Держдума РФ розробляє статтю "про русофобію"

Нагадаємо, що 28 травня заступник головного редактора російського видання "Верстка" Олексій Левченко повідомив інсайд про те, що у РФ може з'явитися кримінальна стаття за прояв "русофобії". Над відповідним законопроектом працює Держдума РФ, дізналося видання від одного з авторів ініціативи.

Левченко вказав, що кримінальну відповідальність будуть інкримінувати "за будь-яке негативне висловлювання на адресу Росії". Передбачається покарання до п'яти років позбавлення волі. 

Раніше з такою ініціативою на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі виступили уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова та віце-спікер Держдуми Ірина Ярова.

Вас також можуть зацікавити новини: