Путін може і не поїхати до ПАР на саміт BRICS / Скріншот

Служби Південно-Африканської Республіки навряд чи заарештують Володимира Путіна під час його ймовірного візиту до цієї країни. Як повідомив політолог Олексій Гарань в ефірі "Еспресо", це не станеться не зважаючи на те, що формальні підстави для арешту є.

"Якщо Путін туди поїде (ПАР, - ред.), навряд чи його хтось там заарештує, хоча з формальної точки зору, ПАР, як країна, яка підписала Римський статут і є членом Міжнародного кримінального суду, має це зробити", - сказав Гарань.

Не зважаючи на те, що в ПАР діє Римський статут, країна одного разу вже не виконала зообов’язань. У 2015-му році президент Судану Омар аль-Башир, на якому теж був воєнний злочин під час візиту та Південно-Африканської Республіки не був взятий під варту.

Відео дня

"Його не арештували, хоча судова система казала, що його треба заарештувати. Тому, те, що відбуваються зараз, оті дебати навколо того поїде Путін, чи не поїде, і яка позиція Південної Африки – воно має формальний вибір, заарештують Путіна чи ні, бо є дуже багато версій, що він туди не поїде", - додав політолог.

Також Гарань зазначив, що Володимир Путін може не приїхати до ПАР, бо не захоче покидати Росію. У тому числі, "тому, що може відбутися без нього якесь усунення від влади" за період його відсутності.

Візит Путіна до ПАР: що відомо

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна через скоєння ним військових злочинів в Україні. Відповідно до цього 123 держави світу повинні заарештувати диктатора після його прибуття. У тому числі це стосується і ПАР, котра дотримується Римського статуту.

До Південно-Африканської республіки Путіна запросили на саміт глав п'яти країн із економікою, що розвивається – Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки (BRICS).

Минулого тижня нинішній президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що очолювана ним правляча партія Африканський національний конгрес ухвалила рішення про вихід країни з Міжнародного кримінального суду. Згодом у адміністрації президента ПАР заявили, що керівництво країни припустилися помилки у своїй заяві і не буде відмовлятися від зобов'язань, які має виконувати, згідно з Римським статутом.

1 травня стало відомо, що ПАР попросила Путіна взагалі не приїжджати на цей саміт через побоювання щодо потреби у арешті диктатора.

Вас також можуть зацікавити новини: