КНДР, Китай і Росія зміцнюють співпрацю / фото kcna.kp

Союз Північної Кореї, Росії та Китаю може посилити ядерний арсенал Пхеньяна, зокрема, за рахунок поставок плутонію і високозбагаченого урану, необхідних для виробництва ядерних бомб. І це викликає ключове занепокоєння на Заході, пише Financial Times.

Як заявив колишній директор американської Національної ядерної дослідницької лабораторії в Лос-Аламосі Зігфрід Хекер, немає ніяких технічних перешкод для того, щоб Росія відправила 100 або навіть 1000 кілограмів плутонію у Північну Корею.

Навіть якби Москва не бажала передавати розщеплюваний матеріал безпосередньо, вона могла б замість цього запропонувати Пхеньяну композитні матеріали, відправку яких практично неможливо буде відстежити.

Відео дня

Також у публікації нагадується, що після особистої зустрічі глав КНДР Кім Чен Ина та РФ Володимира Путіна Північна Корея відправила у Росію близько 1000 контейнерів з військовою технікою і боєприпасами, які Путін використовує на війні в Україні. В обмін на них, як заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, Кім хоче отримати від Москви "винищувачі, ракети класу "земля-повітря", бронетехніку, обладнання для виробництва балістичних ракет", а також інші матеріали та передові технології.

У Південній Кореї тим часом попередили, що Пхеньян, судячи з усього, вже отримує технічну допомогу від Москви, особливо перед очікуваним запуском свого першого військового розвідувального супутника.

Насторожує Захід і те, що при всьому цьому Кім продовжує користуватися заступництвом Китаю. На думку експертів, "Пекін розуміє, що він, ймовірно, у найближчі десятиліття перебуватиме у конфлікті з США і тому готовий підтримати Пхеньян та просити дуже мало натомість".

Нещодавно опубліковані дані показують, що торгівля між Північною Кореєю та Китаєм підскочила до найвищого рівня майже за чотири роки. І при цьому Пекін відкрито пропонував Пхеньяну заборонені товари. Ослабла позиція Китаю і з приводу санкцій проти Північної Кореї.

У зв'язку з усім цим на Заході зростає стурбованість тим, що КНДР прискорить реалізацію своєї ядерної програми. Фахівці пояснюють прагнення Кіма у цьому напрямку серйозною підготовкою до війни та до завоювання півдня. Ця загроза почне ставати все більш і більш очевидною протягом наступних 10 або 15 років, припускають експерти.

КНДР передала Росії ракети - що повідомлялося

Як писав УНІАН, представники армії Південної Кореї попередили, що Північна Корея, ймовірно, поставила Росії ракети кількох типів для її війни проти України

Вони припустили відправку невизначеної кількості балістичних ракет малої дальності, протитанкових ракет та переносних протиповітряних ракет. Також КНДР, ймовірно, передала Росії гвинтівки, ракетні установки, міномети й снаряди.

Вас також можуть зацікавити новини: