Путін неодноразово висловлював підтримку Лукашенку / REUTERS

Вашингтон може розглянути питання введення санкцій щодо Росії, якщо вона відкрито втручатиметься силовим методом у ситуацію з протестами в Білорусі.

Про це Reuters повідомив на умовах анонімності високопосадовець Держдепу США.

Читайте такожНа студентських протестах у Мінську затримано близько 70 осіб

Відео дня

Наразі, за словами посадовця, Сполучені Штати розглядають санкції проти семи громадян Білорусі, які, на думку Вашингтону, пов’язані з фальсифікацією президентських виборів у Білорусі.

«У нас є група з 7 осіб, з якою ми працюємо разом з Мінфіном, щоб отримати пакет доказів для введення санкцій», – відповів він.

Співрозмовник додав, що це поки мінімальні зусилля, щоб «не тільки присоромити, а й довести, що коли люди крадуть вибори й застосовують силу щодо мирних протестувальників, має бути якась відповідальність».

Санкції проти винуватців за розгін і вбивство мирних протестувальників вже погодився ввести Євросоюз. А Литва заявила про національні санкції й щодо Лукашенка.

Крім того, Європа не визнає вибори президента Білорусі вільними та сумнівається у чинному статусі самого Лукашенка.

У відповідь на тиск з боку Заходу білоруський глава все частіше виходить на зв’язок з Путіним, з яким він домовився «діяти спільно» у випадку посилення протестів у країні. 27 серпня Путін підтвердив формування на території РФ загону з силовиків для розгону акцій протесту, якщо цього захоче Лукашенко.

Певний час Росія була посередником між діалогом Європи й Лукашенка. Нині ж – на дипломатичному полі – скарги про нібито втручання інших країн у ситуацію в Білорусі звучать частіше від Москви, ніж від Мінська.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.