Конфлікт в Карабасі загострився наприкінці вересня 2020 року / фото REUTERS

Військовий експерт Олексій Арестович висловив думку, що конфлікт у Нагірному Карабасі – це ще один майданчик для протистояння Росії й Туреччини.

Як він заявив в ефірі каналу "Україна 24", дві країни відкрили "третій фронт" боротьби за "візантійський спадок". На думку експерта, в перших двох випадках Росія програла.

"Це третій фронт Туреччини проти Росії, вони борються за візантійський спадок – турки виграли в Лівії, виграли на півночі Сирії. Ось вони відкрили третій фронт у зоні традиційного впливу Росії в пострадянському просторі", – сказав Арестович.

Відео дня

Також він вказав на наслідки загострення для сторін.

"З військової точки зору я б не став говорити, що результати зведені до взяття одного села і 7 населених пунктів. Вони вибили військової техніки більш ніж на 1 млрд доларів, це два або три річні військові бюджети Вірменії. Вони вбили значну кількість старших офіцерів, яких треба довго ростити. Я згоден з тим, що вірмени збили наступальний потенціал азербайджанців, але зараз вони (азербайджанці – ред.) повільно просуваються вперед, користуючись технічною перевагою", – сказав він.

Також Арестович припустив, чому могло бути порушено перемир'я, про яке сторони домовилися 10 жовтня.

"Якщо подивитися на внутрішні процеси у Вірменії та Карабаху – удар ракети по Гянджі, арешт командувача внутрішніми військами, відсторонення начальника розвідки – може бути три варіанти: що Пашиняна відсторонили від влади, верх взяла партія війни. Другий варіант – він дав добро на це, але тоді він наперед знав, що не виконуватиме перемир'я. І ​​проміжний варіант, як Горбачов у Форосі сказав: я нібито заарештований, а в Москві щось відбувається, і я нічого не можу зробити. Точно можна сказати, що перемир'я не існує, воно тривало 5 хвилин", – сказав він.

Війна між Вірменією і Азербайджаном: в що відбувається в Нагірному Карабасі

  • Вранці 27 вересня Вірменія і Азербайджан почали бойові дії в районі Нагірного Карабаху. Сторони звинуватили один одного у взаємних обстрілах, в результаті яких є загиблі. У Вірменії та невизнаній "республіці Нагірний Карабах" оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію.
  • Азербайджан запровадив воєнний стан з 28 вересня.
  • Рада Безпеки ООН закликала Вірменію та Азербайджан негайно припинити бойові дії.
  • 3 жовтня, за даними Міністерства оборони Азербайджану, були зайняті населені пункти Суговушан і Талиш Тертерського району, село Ашаги Абдуррахманли Фізулінського району, села Мехділі, Чахирли, Ашаги Маралян, Шейбей і Гуйджаг Джебраїльського району.
  • 10 жовтня Вірменія і Азербайджан після багатогодинних переговорів у Москві домовилися про перемир'я. Однак невдовзі після його оголошення з'явилися повідомленні про порушення режиму тиші.

Що відбувається в Нагірному Карабасі: історія конфлікту

Конфлікт в Нагірному Карабасі – це протистояння на етнічному ґрунті між вірменами та азербайджанцями, яке переросло у війну з 1988 р. по 12 травня 1994 року. В результаті Азербайджан втратив частину своєї території. Нагірний Карабах став де-факто незалежною державою, залишаючись де-юре частиною Азербайджану. Час від часу в регіоні виникають військові зіткнення. Перемовини щодо майбутнього цієї території тривають вже не одне десятиліття.