За місяць до Вільнюського саміту НАТО колишній командувач Сухопутними військами Польщі Вальдемар Скшипчак висловив думку, що у разі, якщо прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який усіляко демонструє, що він на боці Путіна, шантажуватиме країни-члени Альянсу, країну варто виключити з НАТО. Мовляв, НАТО є монолітною структурою, відкритою для тих, хто захищає демократію, свободу і мир, тому в ньому не місце країнам, які грають на дві сторони.

В принципі, в цьому контексті я би порушував питання не тільки щодо Угорщини в НАТО, а й з приводу членства Угорщини в ЄС. Тому що Будапешт порушує усі нормативи, які тільки можливо. Але тут є кілька "але".

Річ у тім, що країнах НАТО та в країнах ЄС рішення приймаються консенсусом – проголосувати має кожна країна

Відео дня

Головне - за всю історію НАТО країни не виходили з НАТО. Тобто, наскільки мені відомо, ніколи не застосовувався механізм виключення країни з НАТО. Ба більше, такого механізму не існує. Так само, як не існує механізму виключення з ЄС – вийти можна хіба за власним бажанням, як це зробила Велика Британія.

Річ у тім, що країнах НАТО та в країнах ЄС рішення приймаються консенсусом – проголосувати має кожна країна. Тому, якщо розглядати ідею Вальдемара Скшипчака, навіть щоб розробити механізм виключення когось з членів, треба, щоб всі на це погодились. В тому числі Угорщина, яка, зі зрозумілих причин, на це не піде, адже її все влаштовує і так.

Насправді Угорщина відверто багато говорить, але намагається не перетинати "червоні лінії"

Чи змінить ситуацію зміна влади в Угорщині? На жаль, ні. Орбан, як і Путін, висловлює думку значної частини населення. Угорщина, як і Росія – реваншистська країна, цей реваншизм живе понад 100 років. У них досі є образа за те, що в 1920 році Угорщина втратила 2/3 королівства (частина сучасної Хорватії, величезна частина Румунії, частина Словаччини, частина Сербії та частина України). Вони вступили у Другу світову війну на боці Гітлера лише через те, що він пообіцяв повернути всі ці території. Теоретично, влада може змінитись, а настрої угорців навряд зміняться. Наприклад, я особисто в Будапешті в ресторанах бачив мапу королівства Угорщина з усіма вищезазначеними територіями. Але це ж не Орбан її повісив!

Але чи можна "обійти" незгоду Угорщини щодо будь-яких інтеграційних прагнень України? Насправді Угорщина відверто багато говорить, але намагається не перетинати "червоні лінії". Наприклад, вони, в принципі, підтримують санкції, або голосують в ООН (як і Туреччина) за репарації від Росії… Тому, якщо в США ухвалять стратегічне рішення щодо включення України в НАТО, то до угорців, які можуть висловити з цього приводу невдоволення, спочатку прийдуть "гарні поліцейські". Наприклад, посол США, який повідомить, мовляв, ви себе неправильно поводите, існує євроатлантична єдність і так далі . А якщо вони й далі будуть себе так поводити, прийдуть "погані поліцейські", які вже розкажуть, що буде, якщо Угорщина буде перешкоджати національним інтересам США.

Варто брати до уваги, що в ЄС в принципі немає консенсусу щодо приєднання України

Якщо ж говорити про інтеграцію з ЄС, тут можуть бути проблеми. Адже угорці будуть опиратися, розповідати про угорські меншини, права яких начебто утискає Україна, можуть вимагати автономії Закарпаття та озвучувати інші теми, цікаві РФ. Цей потік можна зупинити, призупинивши Будапешту дотації ЄС (20 млрд євро щорічно). Але чи є бажання це зробити – велике питання. Варто брати до уваги, що в ЄС в принципі немає консенсусу щодо приєднання України, адже Україна потребує великих дотацій. За деякими підрахунками, до 100 млрд євро щорічно. Тому багато країн в Європі проти.

Тарас Загородній, керівний партнер Національної антикризової групи