Ілюстрація REUTERS

У Китаї підготували доповідь про світові настрої через пандемію коронавірусу, які свідчать, що ставлення до їх країні зараз "найбільш вороже" за десятки років.

Доповідь підготував Китайський інститут міжнародних відносин, який було передано Міністерству державної безпеки Китаю, повідомляє Al-Jazeera з посиланням на джерела Reuters.

Доповідь була представлена вищому політичному керівництву Китаю на чолі з лідером Сі Цзіньпіном.

Відео дня

Читайте такожПомпео заявляє про докази походження коронавірусу з лабораторії в Ухані

Експерти зробили висновок, що антикитайські настрої у світі через коронавірус найвищі з часів розстрілів на площі Тяньаньмень в 1989 році, коли загинули сотні мирних протестувальників. Тоді світ, а особливо США, наклали серйозні санкції проти Китаю.

У доповіді наголошується, що найбільш вороже до них відносяться США, і за найгіршим сценарієм варто навіть готуватися до відкритого військового протистояння між країнами.

Відносини з США погіршуються також через конфлікт навколо Гонконгу, Тайваню і спірних територій в Південно-Китайському морі.

Також чимале занепокоєння викликає і доля китайських інвестиційних проектів, на що також можуть вплинути суспільні настрої. Зокрема, мова йде про реалізацію проекту "Один пояс, один шлях". На думку експертів, Вашингтон може посилити економічну та військову підтримку союзників в Азії, щоб дестабілізувати регіон і протистояти Китаю.

Як повідомляв УНІАН, президент США Дональд Трамп вважає, що в ситуації з коронавірусом Китай здійснив «жахливу помилку», а потім не хотів визнавати.