Тихановська анонсувала свій візит в Київ / фото REUTERS

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська відвідає Київ для донесення до українців позиції супротивників Олександра Лукашенка і залдя зміцнення свого іміджу.

Читайте такожForeign Policy: Протести в Білорусі перейшли до етапу, на якому Лукашенка можуть повалити

Таку думку в ефірі телеканалу "Україна 24" висловив аналітик білоруського Інституту стратегічних досліджень Вадим Можейко. Він вважає такий крок продовженням курсу Тихановської на "зміцнення зовнішньополітичної легітимності".

Відео дня

"Візит в Україну - логічне продовження зміцнення зовнішньополітичної легітимності Світлани Тихановської, яка останнім часом, відтоді, як її штаб почав приростати досвідченими людьми, успішно їздить по різних європейських столицях. Київ - європейська столиця, куди важливо приїжджати, тим більше, що українська влада зайняла стосовно Білорусі позицію навіть більш принципову, ніж від України можна було очікувати, з урахуванням потенційних загроз з боку Росії", - заявив білоруський аналітик.

За його словами, "останнім часом Україна солідарна з білоруським народом, у цьому сенсі візит Тихановської буде логічним".

Можейко зазначив також, що про якісь конкретні очікування складно говорити:

"Насамперед це донесення своєї позиції, зміцнення свого іміджу й налагодження зовнішньої політики, яку, якщо не здатний розвивати Лукашенко, значить, повинна розвивати Тихановська - все логічно".

Раніше колишній кандидат у президенти Білорусі, опозиційний політик Світлана Тихановська заявила, що має намір відвідати Київ найближчим часом.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.