Хвороба Трампа за місяць до виборів ставить США в скрутне становище / REUTERS

Впродовж 8 місяців пандемії коронавірусу США доводилося жити в стані повної невизначеності. Тепер, коли діагноз COVID-19 поставили президенту Дональду Трампу і першій леді Меланії Трамп, Америка заглибилася в ще більш страшну нову реальність.

Читайте такожДональд Трамп і його дружина заразилися коронавірусомНа людському рівні, країна опинилася на незвіданій території. Президентські подружжя хворіли й в минулому. На початку 1990-х, наприклад, президент Джордж Буш і його дружина Барбара страждали від дифузного токсичного зобу. Про це пише Foreign Policy, нагадуючи, що Буші успішно побороли хворобу й дожили до глибокої старості. Рональд і Ненсі Рейгани теж обоє захворіли на рак у свій час в Білому домі. Хоча це сталося не одночасно. Тож за всю історію життя президентської пари ще ніколи не було в такій небезпеці, як зараз.

Голова адміністрації Білого дому Марк Медоуз заявив у п'ятницю, що у Трамп м'які симптоми COVID-19. Але пізніше того ж дня американського президента перевезли в Національний військовий медичний центр Волтера Ріда. Тож, схоже, ніхто, навіть сам Трамп, не знав, наскільки тяжко він хворий. Попри емоційний вимір цих подій, діагноз Трампа піднімає цілу низку інших складних питань про владу і збереження нерозривності правління. Ситуацію погіршує ще й те, що все це відбувається у останній місяць запеклої президентської кампанії.

Відео дня

Минуле свідчить, що повна правда про стан здоров'я президента США, щойно вона стане відомою інсайдерам, буде залишатися таємницею до останнього. Більшість адміністрацій Білого дому в новітні часи були надзвичайно скупими на інформацію про здоров'я головнокомандувача армії США. 

Прозорість в цьому питанні повністю зникала востаннє в часи, коли світ страждав від катастрофічної пандемії. В квітні 1919 року лікарі Білого дому приховали інформацію, що президент Вудро Вілсон заразився грипом. Хоча впродовж 4 днів трималася на рівні 39 градусів за Цельсієм. Лікарі також приховали легкий інсульт, який Вілсон пережив того ж місяця, і тяжкий інсульт, який зробив його недієздатним у жовтні.

Читайте такожТрамп записав перше відео після зараження COVID-19Ховаючись за завісою брехні й надійних помічників, перша леді Едіт Вілсон продовжувала керувати країною з тіні впродовж останніх 17 місяців президентського терміну. Випадок Вудро Вілсона був екстремальним, але не єдиним.

В березні 1944 року за 7 місяців до виборів того року, лікарі президента Франкліна Рузвельта дійшли висновку, що він страждає від "гострої серцевої недостатності". Лідер США почав приймати барбітурати, щоб скоротити стрес. Однак, ані сам Рузвельт, ані країна ніколи не знали, наскільки тяжка його хвороба. Тож він знову балотувався на посаду президента США. Втім, це не пішло на користь Рузвельту. Він помер через три місяці після інавгурації.

Ситуація трохи покращилася в часи президенства Дуайта Ейзенхауера, який пережив серцевий напад і кишкову непрохідність під час свого першого терміну й легкий інсульт під час другого. На відміну від Рузвельта, лікарі Ейзенхауера не приховували тяжкість його серцевого нападу (хоч і применшували інсульт). Але ця прозорість щодо здоров'я президента не збереглася в часи Джона Кеннеді, чиї лікарі тримали в таємниці його хронічну Аддісонову хворобу (при цьому захворюванні в організмі не вистачає адреналіну, тож життя пацієнта може бути під загрозою в умовах тяжкого стресу). Вони також приховали коктейль зі стероїдів і амфетамінів, які Кеннеді приймав в якості ліків.

Коли почалася ядерна ера, в 1947 році уряд США почав працювати над спеціальними протоколами, щоб зберегти нерозривність влади у випадку катастрофічної ядерної атаки. Але потенційна нечесність щодо здоров'я головнокомандувача лишилася помітною проблемою. Вашингтон не зміг правильно відреагувати на хвороби Ейзенхауера і вбивство Кеннеді.

Читайте такожПротивника потрібно поважати: штаб Байдена вирішив прибрати негативну рекламу про ТрампаТож це призвело до появи 25-ї поправки до Конституції США в лютому 1967 року. Вона уточнювала, що в разі смерті президента, віце-президент повинен зайняти його місце (а не просто тимчасово виконувати його обов'язки). Крім того, з'явилися критерії, які визначали, за яких умов президент може добровільно передати владу віце-президенту.

Щоб розібратися з можливістю, що президент і його лікарі будуть не чесними в питанні здоров'я й природи хвороби, поправка також визначала складну систему недобровільної передачі влади. Віце-президент і більшість членів адміністрації письмово повинні повідомити Конгрес про те, що президент більше не може виконувати свої обов'язки. Після цього він стає президентом США. Але якщо глава держави в стані висловити свою незгоду з рішенням адміністрації, тоді питання повинен розглянути Конгрес.

До цього часу система добровільної передачі влади за 25-ю поправкою була застосована тричі. В 1985 році через операцію з видалення пухлини з товстої кишки, Рейган передав свої повноваження віце-президенту Джорджу Бушу. В 2002 і 2007 роках син останнього Джордж Буш-молодший не на довго передавав владу своєму віце-президенту - Діку Чейні. Але система недобровільної передачі досі не була використана жодного разу.

З 1944 року США не зіштовхувалися з реальною можливістю, що президент стане недієздатним під час виборів. Навіть після початку голосування Республіканська партія буде мати право замінити Трампа як свого кандидата, якщо він помре чи буде в тяжкому стані. Найвірогідніше, хоч і не обов'язково, Трампа замінить віце-президент Майк Пенс.

Читайте також"Щеня Путіна" і мільйони від Росії: Трамп і Байден посперечалися під час перших теледебатівЯкщо стан президента США після 3 листопада погіршиться, тоді 20 поправка до Конституції описує невипробувану досі інструкцію для подальших подій. Якщо Трамп переможе, але помре до інавгурації, віце-президент Пенс стане президентом. Якщо Трамп отримає голоси більшості американців у листопаді, але помре до того, як виборчі колежі проголосують в грудні, тоді Республіканська партія може спробувати заохотити виборців Трампа підтримати Пенса або віддати вибір Конгресу.

Якщо Трамп помре після виборів, але до того, як Конгрес підрахує голоси й формально оголосить переможця 6 січня, тоді 20 січня Пенс стане чинним президентом США. Він буде обіймати цю посаду, поки Конгрес не вибере нового президента. Якщо ж переможець на виборах лишиться живий, але втратить працездатність, то ані 20-та, ані 25-та поправки не пояснюють, що робити далі.

Коронавірус у Трампа: що відомо