Сербський міністр позбувся посади / фото ua.depositphotos.com

Міністра економіки Сербії Раді Баста, який закликав уряд ввести санкції проти Росії, відправили у відставку.

Як пише сербське видання Kurir, міністра звільнили на прохання лідерів Соціалістичної партії Сербії Івіци Дачича і Драгана Марковича Пальми. Він не був присутній на сьогоднішньому засіданні уряду. 

"Одним з пунктів порядку денного була зміна пропозиції Соціалістичної партії Сербії. Прем'єр-міністр лише зазначив, що його одноголосно звільнили і перейшов до іншого пункту", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Нагадаємо, що 13 березня міністр закликав уряд Сербії терміново оголосити про введення санкцій проти РФ.

"Наша країна вже платить високу ціну за те, що не вводила санкції проти Росії, і вона стає нестерпною. Як міністр економіки, я не можу змиритися з тим, який тиск чиниться на президента Сербії Олександра Вучича, і ми зберігаємо мовчання. Ось чому я за введення санкцій проти Росії, я підтримую президента Вучича в захисті державних і національних інтересів і повністю йому довіряю", - цитував його Serbia.postsen.

Також ЗМІ пишуть, що Баста підтримав протести опозиції і закликав своїх колег з уряду вийти на вулиці.

Позиція Сербії щодо війни

Незважаючи на те, що влада Сербії не визнає псевдореферендуми, які РФ провела на окупованих територіях України, Белград зберігає відносини з Москвою і відмовляється вводити проти неї санкції.

У ЗМІ з'являлася інформація, що Сербія може вибрати сторону заходу в цьому конфлікті. У березні сербський президент Олександр Вучич сказав, що не може "присягнутися", що вони не приєднаються до санцій

Також навесні він засудив вербвку сербів в російську ПВК "Вагнер", сказавши, що "дружні країни так чинити не повинні". Тим, хто став найманцем, в Сербії загрожує арешт. 

Вас також можуть зацікавити новини: